Prvi Rat u Ukrajini 229 pregleda 23. ožujka 2022.

Životinje iz Ukrajine smještaj pronašle i u Hrvatskoj

Luka Stanzl/Pixsell, 24sataVideo, Canva

Rat u Ukrajini bjesni već gotovo mjesec dana i milijuni Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove, sada su smještaj potražili diljem Europe. A iako su iza sebe ostavili svoje tople domove i drage stvari, gotovo nitko od njih nije želio napustiti svoje kućne ljubimce

Milijuni ljudi već su pobjegli iz pakla rata u Ukrajini i, iako mnogi od njih uz sebe nisu imali niti kofer s osnovnim potrepštinama, gotovo nitko od njih nije želio napustiti svoje kućne ljubimce. Jedne od tih osoba su i Oksana, Olga, Ksenia i Katja koje su privremeni smještaj našle u Hrvatskoj i čiji su ljubimci ubrzo postali najbolji prijatelji.  

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell

"Putovale smo pet dana iz Kijeva do Hrvatske. Nisam išla automobilom jer putem nemate gdje kupiti benzin, a i česte su vojne blokade po cesti. Autobusi, vlakovi, putovala sam čime sam mogla", za 24sata je ispričala pravnica Oksana koja nije željela napustiti svoju kujicu Foxy. 

Oksana je iz Ukrajine morala pobjeći bez svog supruga koji je morao ostati u Kijevu, ali privremeno sklonište sa Foxy pronašla je 1500 kilometara od svog doma, u mjestu Grabovac u Lici. 

 | Autor: 24sataVideo 24sataVideo

Osim Oksane, svog kućnog ljubimca nije mogla napustiti niti Olga koja je, osim svoje djece, u izbjeglištvo povela i kujicu Niku. 

"Nismo ju mogli ostaviti. Djeci je jako bitna, nekako u svoj našoj tragediji uspjeli smo izvući i Niku", govori Olga.

No, utočište u Hrvatskoj nisu pronašli samo psi. Pridružile su im se i mačke. Iz Harkiva su stigle mace Kesha i Oreo kojima je, čini se, ovakva promjena pala puno teže nego psima. Cijelim putem su bile u transporteru, a prijateljice i cimerice Ksenia i Katja za 24sata su ispričale kako su morale izabrati koga će povesti. Iza njih je ostalo još njihovih kućnih ljubimaca, ali teška srca su ih ostavile kod obitelji.

 | Autor: 24sataVideo 24sataVideo

"Putem smo spavali po dvoranama, privatnim kućama, a mačke su bile s nama. Iako svaka ima svoj karakter, cijelo vrijeme nisu protestirale. Kao da su prepoznale naš stres, mirno su sve podnijele", ispričala je Ksenia.

Macama Keshi i Oreu te kujicama Niki i Foxy, pridružio se i čivava imena Rich. Rich je živio u Dnjepru skupa s Jelenom i pet mačaka. Njegova vlasnica se bavila pomaganjem životinja u Ukrajini, a sad se i sama našla u nevolji.

"Nevjerojatno kako se život promijeni u sekundi. Pomagala sam cijeli život napuštenim i zlostavljanim životinjama, vodila skloništa za pse, a onda jedan dan moj pas i ja smo trebali pomoć. Iza mene u Ukrajini je ostao sin koji ne može van iz rata, a on se zasad skrbi o pet mačaka koje su ostale", govori Jelena.

KAKO MOŽETE POMOĆI LJUDIMA IZ UKRAJINE?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima, ali i pružiti smještaj svima koji su bili prisiljeni pobjeći iz pakla ovog rata. Sve informacije o tome kako pomoći možete potražiti na stranici 'Hrvatska za Ukrajinu'.

'Hrvatska za Ukrajinu' je stranica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na kojoj se mogu pronaći sve korisne informacije vezane za prihvat i zbrinjavanje osoba iz Ukrajine. Ovdje možete pronaći odgovore na pitanja vezana volontiranje, slanje humanitarne pomoći u Ukrajinu, prihvat i smještaj izbjeglica i slično. Također, za rješavanje svih nejasnoća, pokrenut je i jedinstven broj 114.

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima. Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?