Ako ste i dalje u pripremama za Uskrs i treba vam super recept za prhku orahnjaču, evo jedan!
Sastojci za tijesto:
- 200 grama maslaca
- 400 grama oštrog brašna
- 60 grama šećera
- 2 žumanjka
- 200 ml kiselog vrhnja
- jedna vrećica praška za pecivo
- korica jednog limuna
Sastojci za punjenje:
- 300 grama oraha
- 250 grama šećera
- vrećica vanilin šećera
- 2 bjelanjka
- 100 ml mlijeka
- dvije žlice ruma
- 50 grama maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
1. Omekšali maslac ili svinjsku mast, koja je odlična zamjena, miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
2. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
3. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
4. Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
5. Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
6. Tijesto razdijeliti na tri dijela. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
7. Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ponovite postupak s preostala dva komada tijesta.
8. Premazati orahnjače otopljenim maslacem i peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
9. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu i poslužiti!
Još ovakvih recepata pronađite na portalu Miss Gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.