Ako ne znate što učiniti s ostatcima božićnog ručka ili večere, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo super ideje kako te ostatke preoblikovati u sasvim nova jela
Ako vam je, nakon božićnog ručka ili večere, ostala hrpa ostataka s kojima ne znate što učiniti, nastavite čitati jer smo na MissGastro pronašli odlične ideje za jela koja bi vam mogla biti bolja nego i sam božićni ručak.
Salatica!
Najbolje rješenje kako iskoristiti ostatke božićne hrane je priprema laganih salata koje će nam izvrsno odgovarati nakon što smo, možda malčice pretjerali. Jednostavno pomiješajte komadiće mesa (purica, odojak) s nekoliko vrsta salate (radič, rukola, matovilac, naribani kupus, mrkva, cikla...), cherry rajčicama i kukuruzom te začinite dresingom od jogurta ili kefira u koji ste dodali limunov sok, senf, sol, papar, nasjeckani češnjak i peršinov list.
Sendvič od purice ili odojka
Dvije žlice svježeg sira pomiješajte s nekoliko žlica grčkog jogurta i dodajte malo limunovog soka, nasjeckani peršinov list, origano te posolite i popaprite. Namazom namažite kruh od cjelovitih žitarica, zatim pospite svježim klicama i dodajte komadiće purećeg mesa ili odojka. Na meso složite nekoliko listova salate i začinite paprom te poklopite drugom kriškom kruha koju ste premazali maslinovim uljem.
Složenac od mlinaca
Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica možete napraviti odličan složenac tako što ćete na malo ulja popržit luk i češnjak, zatim napraviti bešamel. Bešamel umak napravite tako da na otopljeni maslac dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko.
Kada umak zakipi, dodajte žličicu curryja, začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog.
Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu te na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju.
Dobar tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.