Riješi me! Božić na JoomBoosu! 1300 pregleda 18. prosinca 2021.

Hrvatski gradovi ove godine imaju divne advente. Evo nekih

stylebymi__/slakipalaki/edin.tuzlak/instagram

Do Božića je preostalo još samo nekoliko dana i ako misliš da tvoje blagdansko raspoloženje nije baš onakvo kakvo bi trebalo biti, savjetujemo ti da posjetiš neke od hrvatskih gradova koji su svojim adventskim uređenjem i manifestacijama oživjeli pravu božićnu bajku

Blagdansko raspoloženje i božićna euforija bliže se svom vrhuncu, a za to su, definitivno, zaslužni i mnogi hrvatski gradovi sa svojim čarobnim dekoracijama, tisućama lampica i ugostiteljskom ponudom kojoj nitko ne može odoljeti. Ako te zanima koje gradove moraš obavezno posjetiti ako želiš doživjeti pravu blagdansku čaroliju, nastavi čitati, donosimo ti popis divnih advenata na hrvatski način.

1. Varaždin

Advent u Varaždinu smjestio se unutar povijesne gradske jezgre, a podijeljen je na nekoliko tematskih lokacija i cjelina kako bi se osiguralo poštivanje svih epidemioloških mjera. Tako na bogato ukrašenom Korzu u osam kućica možemo pronaći ugostiteljsku ponudu, vlakić Djeda Mraza te akustične svirke nedjeljom. Na Kapucinskom trgu nalaze se klizalište i ledeni tobogan koji su već postali simboli varaždinskog Adventa. 

Varaždin je ove godine na svoj advent uveo jednu novu atrakciju, a to je - Kuća Djeda Božićnjaka. Ova čarobna kuća nalazi se u Gajevoj ulici i ima zanimljiv program za kojeg se pobrinuo sam Djed Božićnjak. Trg Slobode i Franjevački trg puni su štandova i kućica na kojima se nudi raznolika blagdanska ponuda, a varaždinske galerije, muzeji, kazalište i ostale institucije tijekom adventskog razdoblja pripremaju niz prigodnih i zanimljivih sadržaja. 

2. Samobor

Ovogodišnji advent u Samoboru raskošniji je nego ikad prije. Krase ga tisuće i tisuće lampica, ulice, prolazi i trgovi bogato su ukrašeni, a u samom srcu grada nalazi se klizalište na kojemu svi mogu okušati svoje klizačke sposobnosti. Dozu mističnosti daju mu skrivena mjesta s imelama koja svi zaljubljeni obavezno moraju potražiti.

Grad Samobor pažljivo se pobrinuo i za sve gurmane pa tako na adventu možemo pronaći i kućice s bogatom ponudom ukusne hrane, slatkih zalogaja, ali i raznih napitaka kao što su kuhano vino, čaj ili pak vruća čokolada. Ako ste već sada pomislili da bolje od ovoga ne može, morat ćemo vas razuvjeriti i reći da ovog vikenda u Samoboru možete očekivati nastupe Matije Cveka, Mudrog Tria i Dixieland benda Čakovec.

3. Zagreb

Zagrebački advent najveći je i najpopularniji u Hrvatskoj pa nam i ove godine donosi prilično bogat program. Adventske kućice nalaze se na šest gradskih lokacija: Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu i na terasi hotela Esplanade. Tema ovogodišnjeg Adventa su hrvatske tradicionalne igračke koje će izložbama virtualne stvarnosti, koje su postavljene na deset lokacija u gradu, 'oživjeti' i mnoge vratiti u djetinjstvo.

Prigodno je uređeno još 15 lokacija na Donjem i Gornjem gradu, a to su: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec i Strossmayerovo šetalište zapad. 

4. Opatija

Advent u Opatiji nosi titulu najljepšeg Adventa uz more i definitivno ju je opravdao i ove godine. Lokacije koje krase stotine tisuća lampica i božićnih ukrasa su park sv. Jakova, park Angiolina, Slatina, Lungomare, Ljetna pozornica, gradska tržnica te Volosko. Naravno, ovim lokacijama širi se i očaravajuć miris kuhanog vina, fritula te ostalih blagdanskih poslastica koje se marljivo pripremaju u ugostiteljskim kućicama. 

Zvuci veselih božićnih pjesama dopiru sa svih strana, a opojni mirisi kuhanog vina i vrhunske tople čokolade posjetiteljima pružaju posebno iskustvo. Božićni ugođaj, blaga zimska klima i blizina mora pravi su recept za Advent iz snova.

5. Rijeka

Rijeka je adventsko razdoblje odlučila obilježiti sa 26 adventskih kućica na Korzu i Trgu Republike Hrvatske na kojima mnogi ugostitelji predstavljaju svoje proizvode - od ukrasa pa sve do slanih zalogaja i poslastica. Ono što je riječku gradsku šetnicu i Trg Ivana Koblera pretvorilo u pravu božićnu bajku je najveće riječko okićeno božićno drvce te veliki adventski vijenac koji krasi fontanu i raskošne svjetlosne dekoracije. 

One najmlađe sigurno će razveseliti vlakić Djeda Mraza, ali i fotografiranje s njim u Kućici Djeda Božićnjaka pored ulaza u Gradsku vijećnicu. Ono što nipošto ne smijete zaobići je i Trsatska Gradina koja, kao i svake godine odijeva svoje blagdansko ruho od tisuća lampica i oduzima dah apsolutno svakome tko se nađe u blizini.

6. Dubrovnik

Dubrovnik je svoj Advent odlučio predstaviti kao 'Dubrovački zimski festival' te će, osim raskošno uređenog grada, u ponudi imati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a Turistička zajednica grada Dubrovnika od 16. do 19. prosinca, u suradnji s dubrovačkim restoranima, organizira tradicionalne "Dane bakalara” kada će se u ponudi mnogobrojnih restorana moći kušati ova blagdanska poslastica pripremljena na različite načine. 

Posljednje adventsko subotnje jutro tradicionalno će biti u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, a ovo subotnje popodne bit će rezervirano za tematsko razgledavanje pod nazivom "Zlatno doba Dubrovnika“ u organizaciji Doma Marina Držića.

Koji Advent jedva čekate posjetiti? 

 

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?