Riješi me! 25 pregleda 28. lipnja 2016.

Hrvatski studenti osmislili bicikl koji zna prometna pravila!

Ivan Golubić
mobileve.com.hr

Sve što su na početku imali bila je dobra ideja, a sada imaju nešto što svijet nikada nije vidio...

Bicikli su davno prestali biti samo skromno prijevozno sredstvo i sve je više zaljubljenika u tu vrstu rekreacije. Toga je svjesna i mlada ekipa izumitelja koju predvodi Ivan Golubić, student mehatronike na Tehničkom veleučilištu. 

Cijela je priča započela kada je ovaj ambiciozni student pobjedio na sajmu Inventum u Iloku, a potom i na zagrebačkoj međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, gdje je osvojio nastup na međunarodnom sajmu u Nürnbergu.

Iz Njemačke se vratio s broncom te ponudom njemačkog poduzetnika, a tijekom boravka u Nürnbergu upoznao je i učenika Zlatka Dražića iz Tehničke škole Požega. Dečki su vrlo brzo shvatili da rade na sličnim rješenjima i odlučili su ujediniti snage, piše Srednja.hr.

Po povratku u Hrvatsku krenuli su sa stvaranjem Grunnera, atraktivnog električnog bicikla. Ivan je u taj novi projekt ubacio svu elektroniku i ostalo što je razvio kroz stvaranje svog autonomnog vozila, dok je Zlatko krenuo rješavati mehanički dio novog bicikla, a zaslužan je i za vrlo dojmljiv izgled ovog hibridnog vozila. No, važno je naglasiti kako Grunner nije samo električni bicikl, nego i običan pa ga je moguće koristiti i za uobičajenu rekreaciju. Ovaj inteligentni bicikl zna i prometna pravila pa vožnju prilagođava trenutnim uvjetima na cesti. Osim toga, njime je moguće upravljati i pomoću glasovnih naredbi.  

Uskoro su im se pridlužila još dvojica entuzijasta: Ivan Puljko s Tehničkog veleučilišta Zagreb te Karlo Siladi s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ivan je izradio dizajn web stranice i aplikacije koja preko tableta prikazuje sve parametre vozila, kao što su baterija, brzina kretanja i prijeđeni kilometri. Osim toga, zadužen je i za promociju na društvenim mrežama.

Karlo se pobrinuo za poslovni plan kako bi lakše došli do potencijalnih investitora.

Mladi genijalci svoj će izum i službeno predstaviti do kraja ljeta, a zanimljivo je kako sve što su do sada napravili su im omogućile isključivo njihove ušteđevine. Prema trenutnim izračunima, dečki predviđaju kako će cijena njihovog bicikla iznositi 17,300 kuna.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?