Mađarica, orahnjača, linzeri... Sve su ovo kolačići koji su se obavezno nalazili na blagdanskim stolovima naših baka i prabaka i smatramo kako bi bilo prekrasno da se i ovog Božića ta tradicija nastavi. Ako se slažeš s nama, ali ne znaš na koje slastice se odlučiti i koje recepte odabrati, nastavi čitati jer smo to učinili za tebe
Do Božića brojimo još samo nekoliko dana i dok je priprema blagdanskih kolača kod nekih na vrhuncu, drugi još apsolutno nemaju pojma koje će se slastice naći na njihovom blagdanskom stolu. Ako ti pripadaš ovoj drugoj skupini, nemoj se uopće brinuti jer smo za tebe na Miss Gastro pronašli recepte naših baka za kolače koje stigneš napraviti i u zadnji čas. Ovog puta odlučili smo se okrenuti tradiciji pa u nastavku možeš pronaći recepte za čupavce, vanilin kiflice, mađaricu...
1. Čupavci
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 300 g šećera
- 100 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za čokoladni preljev:
- 150 g tamne čokolade
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 200 g kokosa
Postupak:
Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu i dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu. Peci otprilike trideset minuta ili dok čačkalica zabodena u biskvit ne bude suha.
Kada je biskvit gotov, izvadi ga iz pećnice i ostavi da se u potpunosti ohladi te potom nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.
2. Linzeri
Sastojci:
- 15 dag oštrog brašna
- 15 dag glatkog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 limun (korica)
- Prstohvat soli
- Prstohvat cimeta
- Džem po želji
Postupak:
Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje te miksaj dok se sve ne sjedini. Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavi miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje. Tijesto izvadi iz posude i sada obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu.
Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku. Radnu plohu posipaj brašnom. Tijesto razvaljaj na svega pola centimetra, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini kroz koju će se nazirati džem.
Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C pet minuta. Pazi na vrijeme pečenja jer je to najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu. Kada se ohlade, jednu stranu premažite džemom po želji te zalijepi s drugom polovicom. Posipaj šećerom u prahu!
3. Mađarica
Sastojci za kore:
- 40 dag glatkog brašna
- Žličica praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Sastojci za kremu:
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 13 dag oštrog brašna
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 1 žlica kakaa u prahu
- 20 dag maslaca
Glazura:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Postupak:
Kore: Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i podijeli ga na četiri dijela. Svaki dio razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi jako tanko pa stavi na papir za pečenje. Zajedno s papirom stavi na pleh i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva sedam minuta.
Krema: Od litre mlijeka odvoji četiri decilitra, ostatak zakuhaj sa šećerom. U preostalih 4 decilitra mlijeka dodaj brašno i promiješaj da se ne stvore grudice. Zatim tu smjesu dodaj u mlijeko sa šećerom te miješaj dok ne provrije.
U dobivenu smjesu dodaj čokoladu i prosijani kakao u prahu i nastavi miješati dok se čokolada ne otopi. Kremu ostavi da se ohladi pa joj dodaj izrađeni maslac i miksaj dok se sve ne sjedini. Ohlađene kore premaži s pripremljenom kremom.
Za kraj napravi glazuru tako što ćeš na pari rastopiti čokoladu i ulje. Glazuru prelij po kolaču i ostavi da se sve zajedno ohladi.
4. Orahnjača
Sastojci za kvasac:
- 35 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 30 g glatkog brašna
- 1,5 dl toplog mlijeka
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna (+3 do 4 žlice po potrebi)
- 2 jaja
- 100 g rastopljenog maslaca
- 1,2 dl toplog mlijeka
- 40 g šećera
- Naribana korica jednog limuna
- Prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
- 500 g mljevenih oraha
- 200 g šećera
- 2 dl vrućeg mlijeka
- 1 žlica ruma
- Naribana korica jednog limuna
Postupak:
Tijesto: U lončić ubaci izmrvljeni kvasac, toplo mlijeko, šećer i brašno pa sve dobro promiješaj. Prekrij čistom krpom i pusti da se kvasac aktivira oko 15 min. U veću zdjelu stavi brašno, sol, šećer i limunovu koricu pa sve dobro promiješaj žlicom. Ugrij mlijeko, rastopi maslac i istuci jaja u posebnoj zdjeli.
Kada se kvasac aktivirao, ubaci ga u brašno pa po redu sve tekuće sastojke: maslac, jaja i mlijeko. Sve dobro izradi mikserom sa spiralnim nastavcima. Pred kraj, kada se tijesto počelo odvajati od stijenki posude, prebacite ga na radnu plohu. Ako je jako ljepljivo dodaj još koju žlicu brašna, ali nemoj pretjerati jer tijesto mora ostati masno. Formiraj glatku kuglu tijesta, vrati ju u zdjelu i pokrij krpom. Neka se tijesto diže jedan sat dok se udvostruči.
Punjenje: Samelji orahe, ugrij mlijeko do vrenja, potom u zdjelu s orasima dodaj sve navedene sastojke i prelij mlijekom te promiješaj da dobiješ jednoličnu smjesu.
Kada se tijesto udvostručilo, prebaci ga na radnu plohu koju si prethodno pobrašnila. Podijeli ga na dva jednaka dijela. Svaki razvaljaj prema duljini lima za pečenje. Dodaj pola količine smjese za punjenje. Ravnomjerno rasporedi i pritom pazi da smjesa bude raspoređena na svim krajevima, osim na gornjem kraju, smjesu nemoj stavljati dva centimetra od ruba.
Tijesto pažljivo zarolaj, a lijevi i desni kraj utisni kako smjesa ne bi iscurila.
Lim za pečenje premaži maslacem. Pažljivo prebaci orahnjaču u lim tako da rub koji se preklapa bude okrenut prema dolje. Isto ponovi s drugom orahnjačom. Potom ih prekrij krpom i ostavi na toplom još 15 minuta.
U međuvremenu pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Prije nego orahnjače staviš peći, premaži ih razmućenim jajima i peci ih izmeđđu 40 i 50 minuta.
Kada su orahnjače pečene, izvadi ih iz pećnice i iz kalupa i ostavi barem dvadeset minuta da se ohlade.
5. Vanilin kiflice
Sastojci:
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 280 g glatkog brašna
- 210 g margarina ili maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Postupak:
Od brašna, oraha, šećera i margarina umijesi glatko tijesto. Pripazi da margarin ili maslac budu sobne temperature. Pričekaj da tijesto odstoji u hladnjaku pola sata, a potom oblikuj male kiflice i poslaži ih u namašćeni lim. Peci ih 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Izvadi ih iz pećnice, pusti da odstoje na limu pet minuta, a potom ih uvaljaj u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
Koji tradicionalni kolači će se naći na tvom blagdanskom stolu?
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.