Riješi me! 52 pregleda 11. kolovoza 2016.

Je li moguće: Tvrde da se mozak može 'napuniti' znanjem

Mozak
Dreamstime

Znanstvenici su uvjereni da nas samo jedan korak dijeli vremena kada će "punjenje mozga znanjem" postati stvarnost

Ako ste ikada pogledali film 'Matrix' sasvim sigurno ste primijetili i scenu u kojoj jedan od likova u svega nekoliko sekundi, zahvaljujući uploadanju informacija u mozak, nauči sve poteze borilačkih vještina.

Danas, svega 15ak godina nakon tog filma, znanstvenici iz kalifornijske kompanije 'HRL Laboratories' tvrdi kako su otkrili način na koji se može širiti znanje upravo "punjenjem mozga".

Naime, oni su analizirali elektroničke signale u mozgu obučenog pilota, a zatim su dobivene informacije prebacili u subjekte koji su tek učili upravljati avionom. Rezultate svog istraživanja su objavili u časopisu 'Frontiers in Human Neuroscience' i tako otkrili da su subjekti kojima je mozak simuliran putem elektroida bili značajno uspješniji u pilotiranju. Štoviše, čak su u 33% slučajeva bili uspješniji u savladavanju zadataka od grupe subjekata čiji mozak nije simuliran na taj način.

- Iako zvuči kao znanstvena fantastika, postoji velika znanstvena osnova za razvijanje našeg sistema učenja - uvjeren je dr. Matthew Phillips koji smatra da bi se ovo otkriće uskoro moglo koristiti u savladavanju vještine upravljanja automobilom, ali i učenju stranih jezika, kao i pripremanju ispita.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?