Riješi me! 2570 pregleda 07. svibnja 2019.

KVIZ: Kakav sendvič trebaš pojesti za večeru?

unsplash/ilustracija

Riješi kviz i saznaj!

 

Jeste li znali da krčki, dalmatinski, istarski i drniški pršut imaju oznaku zaštite Europske unije? Od četiri zaštićena hrvatska pršuta krčki, dalmatinski i drniški imaju oznaku zemljopisnog podrijetla, dok je istarski dobio oznaku izvornosti što znači da meso mora potjecati iz Istre ili desetak drugih hrvatskih županija, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Zanimljivo je da je mnogima manje poznati krčki prvi dobio zaštitu. Štoviše, to je prvi hrvatski autohtoni proizvod koji je u Europskoj uniji dobio zaštićenu oznaku. Ove markice za kupce znače kvalitetu i autohtonu proizvodnju, a također imaju i funkciju zaštite od sivog tržišta. Sve što može navesti potrošača da je riječ o zaštićenom hrvatskom pršutu kršenje propisa podložno velikim kaznama, naglašava Patricija Hegedušić, voditeljica Službe za oznake u Ministarstvu poljoprivrede, dodajući kako su oznake ipak samo alat za bolje sutra.

To potvrđuje i predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić. Same oznake, ističe, neće donijeti i višu cijenu već je za to potrebno brendiranje kakvo je za svoje pršute primjerice napravila Italija, uloživši golem novac. To je sljedeći korak koji se mora poduzeti, naglašavaju svi.

POGLEDAJ NOVI VIDEO NA JOOMBOOSU:

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve