Riješi me! 4464 pregleda 29. rujna 2016.

Muke po osmašima: 6 savjeta za odabir srednje škole

cure

Odabir srednje škole jedna je od najvažnijih odluka u životu svakog osmaša. Neki već godinama znaju kamo će dok su drugi još uvijek na mukama, a kraj školske godine sve je bliže

Iako je ova školska godina tek počela, dobro znamo da osmaši već odavno razmišljaju koju srednju školu će upisati.

Završetak osnovne škole za sve učenike, ali i njihove roditelje, predstavlja suočavanje sa jednom važnom životnom odlukom. Koju srednju školu odabrati? 

Odluka je to koja će uvelike odrediti tvoj budući profesionalni put. Važno je imati na umu da svaka nova promjena može biti vrlo stresna, pa tako i opraštanje od osnovnoškolskih prijatelja, prelazak u novu školu, sklapanje novih prijateljstava ali i upoznavanje novih profesora. 

Ključno je dobro se upoznati s programima koje pojedine škole nude, njihovim zahtjevima i uvjetima za upis te ih pokušati uskladiti sa osobnim željama i očekivanjima. 

Donosimo ti 6 savjeta koji će ti sigurno pomoći u odabiru buduće profesije. 

1. Razgovaraj s roditeljima 

Oni ti mogu puno pomoći svojim savjetom. Ako nisi siguran kojim bi putem krenuo, možete zajedničkim snagama napraviti popis škola koje te zanimaju te argumentirano raspraviti o pozitivnim i negativnim stranama svake pojedinačno. 

Time ćete sigurno suziti izbor.  Nekada roditelji misle da ste premladi za samostalno donošenje tako važne odluke pa nastoje nametnuti svoje ideje. Nemojte im to dopustiti. Njihov savjet i potpora su itekako vrijedni, ali konačna odluka mora biti isključivo na tebi. Upravo ti znaš što te najviše zanima i kojim bi putem volio krenuti. Također, to je prvi korak prema samostalnosti. :)

2. Zapitaj se koliko voliš učiti

Rijetki su oni koji uživaju u učenju. Ipak, postoje velike razlike između onih kojima je to zaista tlaka i onih koji jednostavno lako pamte čak i one činjenice koje ih uopće ne zanimaju. 

Puno čitaš, gledaš kvizove i redovno u svojim udžbenicima tražiš rubriku "Za one koji žele znati više"? Vjerojatno si idealan materijal za neku od četverogodišnjih škola koje ti otvaraju mogućnost daljnjeg obrazovanja. Ekonomska škola, gimnazija ili možda medicinska samo su neke od opcija.

Ako učenje zaista ne voliš, uvijek možeš upisati četverogodišnje i trogodišnje škole nakon kojih ćeš odmah moći krenuti raditi. Nemoj se zanositi s mišlju da u ovim školama nećeš morati uopće učiti, jer da bi se odmah s ulaskom u punoljetnost mogao zaposliti, moraš steći mnoga znanja. S druge strane, mnogi u srednjoj školi otkriju područje koje ih osobito zanima i unatoč upisu neke "lakše" škole odluče nastaviti svoje obrazovanje na nekom fakultetu. 

3. Lokacija je jako važna

Sada već možda imaš viziju škole u koju želiš ići. Ali nemoj zaboraviti provjeriti koliko je udaljena od tvog mjesta stanovanja. Prijevoz je vrlo često jako skup i za roditelje je to popriličan izdatak. Nije rijetkost da srednjoškolci odlaze živjeti u druge gradove te se presele u učeničke domove. Razgovaraj s njima mogu li ti to priuštiti i dobro promisli jesi li spreman za toliko samostalnosti. Možda sada misliš kako je to najbolje što ti se može dogoditi, ali sjeti se da svi kućanski poslovi i obveze koje su do sada roditelji obavljali, padaju na tvoja leđa.

cura | Autor: Dreamstime Dreamstime

4. Razgovaraj s učenicima odabrane škole

Možda već poznaješ nekoga tko pohađa tu srednju. Njegova iskustva i savjeti mogli bi ti puno pomoći. Uvijek je najbolje čuti iskustva iz prve ruke. 

5. Ne padaj pod utjecaj prijatelja

Bojiš se da ćeš nakon osnovne izgubiti sve prijatelje i misliš da će biti lakše ako odabereš neku srednju u koju ide tvoj najbolji prijatelj? To je jedan od najgorih načina odabira. Ako tvom prijatelju leži matematika i želi upisati matematičku gimnaziju, to ne znači da ćeš i ti preko noći zavoljeti taj predmet. Štoviše, moglo bi biti pogubno za tvoje ocjene ili bi, u najgorem slučaju, mogao pasti razred. To ti zaista ne treba. Ako su prijatelji pravi, ostaju za cijeli život. Čak i ako odete u različite srednje. :)

6. Ako i dalje nisi siguran, obrati se profesionalcima

Prošao si sve korake, ali i dalje se dvoumiš? Nemoj brinuti. Raspitaj se u svojoj osnovnoj školi o mogućnosti profesionalne orjentacije. Mnoge ju škole organiziraju u svojim prostorijama, a ako tvoja ipak nema tu opciju, uvijek se možeš obratiti u Hrvatski zavod za zapošljavanje. Tamo ćeš sigurno dobiti sve potrebene informacije. Svrha profesionalne orjentacije je pomoći pomoći osmašima u otkrivanju osobnih afiniteta, sposobnosti i vještina. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?

Komentar/a

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • petdotri

    Nabijem vas na kurac i vas i vas sjebani website koji niste prilagodili tabletima i telefonima nego prelazi preko banera