Riješi me! 318 pregleda 16. prosinca 2016.

Na razgovoru za posao koji svi žele morate riješiti ovu mozgalicu!

100 šešira
Arhiva

Do rješenja mogu doći samo oni natprosječno inteligentni...

Nije tajna kako se posao u Googleu smatra jednim od 20 najpoželjnijih na svijetu, a do njega dolaze samo oni natprosječno inteligentni. Zato ne čudi što se u selekcijskom postupku na razgovorima za posao pred njih stavljaju i različite mozgalice.

Jedna od njih je i zagonetka '100 šešira', koju je kreirao ekspertni tim sastavljen od stručnjaka s Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMind-a, piše independent.co.uk.

Sastoji se od 100 zatvorenika koji stoje u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Svaki zatvorenik vidi šešir onoga ispred sebe, ali ne i onih iza sebe, kao ni svoj. Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje mu je boje mu šešir. Ako pogodi, bit će pomilovan, a ako pogriješi, bit će pogubljen. 

Prije ispitivanja čuvara, robijašima je dozvoljeno da kolektivno dođu do plana i strategije. Inače, znanstvenici su razvili umjetnu inteligenciju koja, naravno, najbrže rješava ovu mozgalicu ali i koja je uspjela načiniti strategiju kojom je oslobodila 99 zatvorenika, dok je jedan imao 50 posto šanse preživjeti. 

Koliko zatvorenika vi možete spasiti?

100 šešira | Autor: Arhiva Arhiva

Rješenje

Kako piše Srednja.hr, za splet okolnosti koji je proizvela umjetna inteligencija, posljednji u nizu zatvorenika će reći da mu je šešir plav ako vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir iste boje. U suprotnom, ako je ispred njega parni broj, onda je njegov crvene boje. 

U takvom razvoju događaja, svi zatvorenici bi bili sigurni, osim prvog koji bi morao nagađati i okušati svoju sreću, a imao bi 50 posto šanse da pogodi.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?