Riješi me! 582 pregleda 18. srpnja 2016.

Najčešće pogreške koje radiš u svakodnevnom govoru

Djevojka
Dreamstime

Vjerojatno ili vjerovatno? Pazduh ili pazuh? Otamolog ili oftalmolog?

U hrvatskom jeziku mnoge su riječi dobile potpuno novi, iskrivljeni oblik i toliko se "udomačile" da su svi uvjereni kako je upravo takav izgovor ispravan. Koliko si puta rekao ili napisao vjerovatno umjesto vjerojatno, pazduh umjesto pazuh?

Portal Srednja.hr izdvojio je najčešće pogrešeke u svakodnevnom govoru koje si ti sigurno bar jednom napravio!

Jel 

Iz nekog razloga mnogi ne razlikuju značenje riječi 'jel' i 'jer'. Dok bi 'jel' moglo proći kao skraćenica od 'je li', 'jer' to nikako ne može biti. 

'Neću jesti jel nisam gladan', samo je jedan primjer potpuno pogrešne upotrebe. '

Oftamolog 

Kako se zove doktor specijaliziran za oči? Oftamolog, zar ne? E pa krivo. Radi se o oftalmologu koji je iz nepoznatih razloga u govoru ispustio slovo 'l'. 

No međutim 

'No' i 'međutim' su istoznačnice koje nema nikakvog smisla upotrebljavati zajedno. Žao nam je, ali morat ćeš se odlučiti samo za jedno...

Inekcija

Ovaj oblik se toliko udomaćio u svakodnevnom govoru da su rijetki oni koji znaju kako je pravilan oblik 'injekcija'. Riječ injekcija korijen riječi vuče iz latinskog jezika, odnosno glagola 'inicio' što se pravilno izgovara upravo 'injikio'. 

Najoptimalniji, najmaksimalniji, najminimalniji 

Optimalan, maksimalan i minimalan su pridjevi koji su u naš jezik došli iz latinskoga i kao takvi u svojim značenjima već sadržavaju značenjsku sastavnicu koja označava najviši stupanj. Optimalno tako znači 'najpovoljnije' 'najizglednije' 'najbolje', maksimalan 'najveća moguća mjera nečega' i minimalan 'najmanja moguća mjera nečega' stoga nije potrebno ih dodatno stupnjevati. Prema tome niste dali plaću u najminimalnijem iznosu, već u minimalnom. 

Zbog/radi 

Ono što treba razlikovati je da je 'radi' prijedlog i veznik kojim se izriče namjera i cilj radnje, dok je 'zbog' prijedlog i veznik kojim se izriče uzrok. 
Buldožder 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?