Riješi me! 694 pregleda 03. studenoga 2016.

Ovaj zadatak djeca znaju riješiti, dok odraslima zadaje glavobolje

Matematika
print screen

Jednostavan dječji zadatak posvađao je Internet...

Na Internetskoj stranici Problem Site nedavno je objavljen naizgled jednostavan dječji zadatak. Ipak, vrlo brzo izazvao je polemiku i burnu raspravu u virtualnom svijetu, a mnoge odrasle osobe "razbijaju glavu" nad njim.

Naime, ova matematička jednadžba umjesto brojeva koristi jabuke, banane i kokos. Tri niza su već riješena, a četvrti morate vi riješiti...

Dobro proučite fotografiju...

Matematika | Autor: print screen print screen

Prva tri koraka su vrlo jednostavna. Tri jabuke su 30 pa je očigledno svaka 10. Jabuka i dva bunta banana su 18, pa ako znamo da je jedna jabuka 10, onda je svaki bunt zamjena za broj 4.

Ni treći korak nije ništa teži. Ako buntu banana oduzmemo kokos dobit ćemo broj 2, što znači da je i sam kokos iznosi 2.

Ipak, na četvrtom dijelu stvari se kompliciraju. Ako zbrojite sve komponente vrlo vjerojatno ćete, kao i većina korisnika, dobiti rezultat 16. Ali on nije točan!

Naime, primijetite kako svaki bunt banana ima ukupno 4 banane, osim onog u posljednjem redu - u njemu su 3 banane na hrpi. To drastično mijenja stvari. Također, primijetite kako treći red ima jedan kokos, dok posljednji ima samo pola kokosa.

Stoga je:

3 jabuke = 30, pa je 1 jabuka = 10

10+8 banana =18; pa je 8 banana = 8, a 1 banana=1

4-1 kokos = 2, pa je 1 kokos  = 2

Iz čega proizlazi: 1/2 kokosa + 1 jabuka + 3 banane = 1+10+3 = 14

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?