Riješi me! 27 pregleda 15. studenoga 2016.

Poruke ćemo moći pisati pogledom?

Pisanje poruke
Dreamstime

Kao da upravljanje mobitelom glasom nije dovoljno neobično, iz Microsofta najavljuju tehnologiju uz pomoć koje bismo uskoro uređajima upravljali - pogledom!

Novi patent kojim je Microsoft privukao pažnju otvara brojne doista zanimljive mogućnosti.

Mnogi korisnici su klasičnu tipkovnicu na dodir na svojim pametnim telefonima već zamijenili onom na kojoj je moguće pisati tek povlačenjem jednog prsta po ekranu (tzv. swype tipkovnicom), a sudeći po ovom patentu za to uskoro više uopće nećemo morati koristiti ni prste. 

Patent funkcionira tako da prednja kamera na telefonu prati pokrete korisnikovog oka i prevodi ih u naredbe telefonu. Slična tehnologija nam je već poznata s novijih pametnih telefona na kojima pogledom možemo pauzirati video koji smo dosad gledali, ili pak odgoditi prelazak ekrana u stanje mirovanja. Ova tehnologija bi prvenstveno mogla jako olakšati život onim korisnicima koji zbog zdravstvenih poteškoća imaju problema s pisanjem poruka, no, uspije li Microsoft razviti tehnologiju tako da ne bude bitno sporija od tipkovnica na dodir kakve trenutno koristimo, tipkovnica na pogled bi mogla postati novi standard.

Prikupljanjem svih pogleda od početka unosa do signala da je unos završen i istodobnom obradom svih uzoraka pogleda, riječi ili rečenice bi se na ekranu mogle ispisivati odjednom. To bi korisniku omogućilo vrlo brz unos teksta - opisano je u patentu.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?