Riješi me! ❄️❄️❄️ 9335 pregleda 16. prosinca 2023.

Pripremite tradicionalni božićni kruh po ovom receptu

canva

Došlo je vrijeme za pripremu blagdanskih slastica, a mi vam donosimo recept za tradicionalni slatki božićni kruh koji će svi obožavati!

Sastojci:

  •  200 g zlatnih grožđica
  • 100 g smeđih grožđica
  • 4 žlice ruma (ili soka od naranče)
  • 650 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 kockica kvasca (svježeg; 42 g)
  • 175 ml mlijeka (mlakog)
  • 250 g maslaca
  • 75 g šećera
  • korica od 1 limuna
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 50 g kore od naranče
  • 50 g kore od limuna
  • 50 g badema
  • 100 g šećera u prahu
  • brašno (za posipanje)

Postupak:

Sve grožđice isperite u vrućoj vodi, posušite i namačite u rumu preko noći. Prosijte brašno i sol u zdjelu i napravite udubinu u sredini. Razmrvite kvasac i otopite ga u 75 ml mlakog mlijeka. Ulijte smjesu u udubljenje, pospite brašnom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 15 minuta.

Zatim rastopite 175 g maslaca pa pomiješajte sa šećerom, korom od limuna, jajima i žumancima. Dodajte preostalo mlijeko u tijesto te prvo umijesite nastavkom za tijesto ručnog miksera, a zatim rukama da dobijete glatko, elastično tijesto. Mijesite dok se ne pokažu mali mjehurići. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže najmanje 2 do 3 sata dok se tijesto vidljivo ne digne.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (ventilatorsku pećnicu na 180 stupnjeva). U tijesto umijesite grožđice, koru od naranče, koru od limuna i usitnjene bademe. Pokrijte i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu najmanje 2 sata. Tijesto promijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. 

Jednu dužu stranu preklopite prema sredini i rukama malo oblikujte da se dobije klasičan oblik božićnog kruha. Pokrijte i ostavite da se diže još 20 minuta. Pecite u pećnici oko 15 minuta. Pećnicu smanjite na 180 stupnjeva, ventilator na 160 stupnjeva, pa nastavite peći oko 45 minuta. Po potrebi zadnjih 20 minuta prekrijte papirom za pečenje.

Rastopite preostali maslac i njime odmah premažite Stollen. Preko toga prosijte šećer u prahu i ostavite da se ohladi. Prije rezanja dobro pospite šećerom u prahu.

Originalni recept probađite na Miss7!

Tvoja reakcija?