Riješi me! 377 pregleda 28. srpnja 2016.

Raj za neznalice: Koliko je potrebno za prolaz na državnoj maturi?

Ispit
Dreamstime

Pragovi prolaznosti variraju iz godine u godinu, a osim što ovise o razini znanja svake generacije učenika, razlikuju se i od predmeta do predmeta...

Problemi s državnom maturom nisu novost. Oni postoje od prvog dana njezina provođenja. Dok se Nacionalni centar za vrednovanje obrazovanja (NCVVO) pohvalio kako je ovogodišnja matura prošla bez ikakvih incidenata, mnogima nije promaknuo podatak koji ukazuje na zabrinjavajuće nizak prag prolaznosti. Točnije, niska razina potrebnog znanja za polaganje ovog ispita znanja.

Tako je za pozitivnu ocjenu iz hrvatskog jezika dovoljno riješiti tek 30ak posto ispita, a ni drugi predmeti ne odskaču...

- Već nekoliko godina potrebno je riješiti negdje oko 30 posto za ocjenu dovoljan, a ponekad čak i manje iz hrvatskog jezika. Politika treba odgovoriti na pitanje, trebaju li funkcionalno nepismeni ili polupismeni studirati - izjavio je za tportal dr. sc. Srećko Listeš, profesor Filozofskog fakulteta u Splitu i viši savjetnik za hrvatski jezik iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Kako Listeš ističe, ljudima napokon treba postati jasno da škola nije igralište, ali i da nešto ne štima u tome da netko tko je maturirao s navučenom dvojkom sutra može biti na odgovornim radnim pozicijama.

- Sada u Hrvatskoj imamo više mjesta na fakultetima i visokim školama, nego što imamo maturanata pa, zapravo, studira gotovo sto posto populacije, barem na prvoj godini - istaknuo je Listeš još jednu nelogičnost u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Prema njegovom mišljenju državna matura bi trebala izgledati drastično drugačije. Osim ukidanja više i niže razine, predlaže preoblikovanje eseja te polaganje mature kao uvjet za prijemni ispit, a ne direktan ulazak na fakultet.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?