Riješi me! 566 pregleda 30. listopada 2021.

Rijeka u osnovne škole uvodi besplatne higijenske uloške

Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što je Hrvatska Vlada već četvrti put odbila prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš o smanjenju PDV-a na higijenske uloške i tampone sa 25 posto na 5 posto, grad Rijeka je odlučio preuzeti stvar u svoje ruke

Početkom ove godine udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke provela je istraživanje o menstrualnom siromaštvu koje je pokazalo neke poražavajuće rezultate, piše Miss7. Naime, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske si ne može uopće priuštiti higijenske uloške. Podjednak postotak njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. 

 | Autor: canva/youtube canva/youtube

Hrvatska Vlada je prošli tjedan po četvrti puta raspravljala o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine te je ponovno odbila prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš o smanjenju PDV-a na higijenske uloške i tampone sa 25 posto na 5 posto. 

U gradu Rijeci jučer je održana presica na kojoj je najavljen projekt uvođenja besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječke osnovne škole. 

 | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika grada Rijeke, Sandra Krpan za Miss7 je rekla kako je grad reagirao na rezultate istraživanja udruge PaRiter koji su šokirali sve, te da je i ona osobno bila pogođena informacijama iz istraživanja ne samo kao političarka, već kao žena. Grad Rijeka je proaktivno reagirao na ova saznanja te su odlučili osigurati 200.000 kuna za projekt besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice osnovnih škola u gradu Rijeci za 2022. godinu.

Uvođenje besplatnih uložaka u školama započeo je i grad Varaždin, ali tamo pravo na besplatne uloške imaju samo djevojčice iz obitelji slabijeg imovinskog statusa. I pet srednjih škola u Hrvatskoj je samostalno krenulo u ovaj projekt. Bravo!

Mislite li da bi se besplatni higijenski ulošci trebali uvesti u svim školama?

 

NOVI JOOMBOOS VIDEOSTAR MAGAZIN POTRAŽITE NA KIOSCIMA!

 | Autor:

Tvoja reakcija?