Riješi me! 1381 pregleda 28. srpnja 2016.

Što nikako ne smijete raditi kad grmi i sijeva?

Oluja
Dreamstime

Sezona grmljavinskih nevremena u punom je jeku, a ovi savjeti mogli bi vam spasiti život...

Stigla je sezona čestih grmljavina, a oni koji ih se istinski boje vjerojatno jedva čekaju da prođe. S druge strane, fotografi obožavaju ovu sezonu. Oni su rođeni lovci na munje.

No, bili u prvoj, drugoj ili nekoj trećoj skupini potrebno je znati zanimljive stvari kojima se možete zaštiti od udara groma.

Vjerojatno ste nebrojno puta čuli kako je, kad grmi, potrebno isključiti sve električne aparate. Stvar je u tome da ako zgradu ili kuću u kojoj se nalazite pogodi grom, elektricitet će verovatno prolaziti električnim instalacijama do tla. Zato nije poželjno ni telefonirajte na telefon uključen kablom u zid, potrebno je izbjegavati tekuću vodu, perilice rublja i suđa i sve ostale kućanske aparate uključene u struju.

Oluja | Autor: Dreamstime Dreamstime

Ako vjerujete u onu staru poslovicu da 'grom nikada ne udara dva puta u isto mjesto', odmah zaboravite na to! Naime, tijekom samo jednog nevremena može pogoditi jedno te isto mjesto i do nekoliko puta!

U onim ekstremnim situacijama, ako ste vi upravo taj nesretnik kojeg će pogodit grom to možete predosjetiti ovako:

Ako osjetite da vam trnci prolaze tijelom ili vam se kosa neočekivano nakostriješi, velika je vjerojatnost da će vas u tom trenu pogoditi grom! Čučnite, spustite glavu i pokrijte uši rukama kako biste se zaštitili.

 

 Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

 

Tvoja reakcija?