Riješi me! 23 pregleda 10. rujna 2016.

Sve što niste znali: Kratka i rekordna povijest selfieja

Justin Selfie
Olivia Rodrigo Instagram

Uporaba riječi “selfie” u godinu dana porasla je za 17.000 posto!

Selfie je sigurno “in” riječ. A ako ste među rijetkima koji ne znaju što je, definira se kao autoportret koji se obično snima mobitelom i stavlja na društvene mreže, npr. Instagram, Twitter i Facebook.

Riječ je prvi put upotrijebljena 2002. na internetskom forumu u Australiji. Jedan je korisnik objavio fotku svog ozlijeđenoga lica nakon što je pao niza stube. Ispričao se što je fotografija bila nefokusirana, kazavši da razlog za to nije taj što je pijan, nego jer je riječ o selfieu.

Hashtag #selfie pojavio se prvi put na stranici Flickr 2004., ali je u širu uporabu ušao tek 2012. Izraz je ponajviše globalizirao Justin Bieber, koji je nedavno pokrenuo i vlastiti “startup”, koji se temelji na samo takvim fotografijama - Shots of Me.

Selfie je uredništvo čuvenog engleskog Oxfordova rječnika lani proglasilo za riječ godine. U hrvatskom se za ovu riječ pojavio izraz “sebić”, ali još se nije uvriježio. Uporaba ove riječi tijekom u godinu dana porasla je za čak 17.000 posto.

S vremenom se od riječi selfie razvilo još nekoliko inačica na engleskom, kao što su “helfie” (fotografije vlastite kose), “welfie” (fotografije na kojima se vidi autor dok vježba) i “bookselfie” (fotografija na kojoj se vidi i knjiga koju autor čita). 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?