Riješi me! 123 pregleda 05. ožujka 2017.

Trebate li se tuširati prije spavanja? Odgovor će vas iznenaditi!

Tuširanje
Dreamstime

Dok jedni tvrde kako tuširanje potiče kreativnosti i "budi um", drugi smatraju kako ima i neke druge efekte...

Čini se kao da ovo nije tema vrijedna rasprave? Pa, stručnjaci se ne bi složili s vama.

Naime dok jedni tvrde kako tuširanje potiče kreativnosti i "budi um", drugi smatraju kako ima i dodatne efekte.

Naime, doktorica Diana Augeli iz Centra za spavanje u New York-Presbyterian usporedila je dosad napravljena istraživanja i došla do zanimljivih rezultata. Kako kaže, neporecivo je da nikada ne biste trebali preskakati večernje tuširanje. Evo i zašto...

Tako ćete ohladiti i opustiti tijelo, a to je potrebno jer hlađenje daje signal koji govori tijelu kako je vrijeme za spavanje. 

No, postoji i idealno vrijeme za tuširanje? Umjesto da odmah nakon tuširanja "trčite" u krevet i očekujete da ćete iste sekunde zaspati bilo bi puno pametnije tuširanje obaviti oko sat i pol prije planiranog odlaska na spavanje.

Vaše tijelo do tada bez problema može regulirati cirkadijani ritam – koji signalizira tijelu kada je vrijeme za spavanje, a kada morate biti na oprezu. Nakon tuširanja biti ćete zagrijani, aktivni, možda čak i kreativni, a kako vrijeme prolazi i krene proces hlađenja, Vaše tijelo će izabrati odmor umjesto topline.

Znači, ako je vjerovati ovome, upravo smo vam otkrili kako da se riješite i nesanice... Ne, ne morate nam zahvaljivati...

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?