Riješi me! 398 pregleda 01. prosinca 2016.

Zadatak za osnovnu školu posvađao Internet: Znate li ga vi riješiti?

matematika
N1

Zaboravite na zadatke poput zbrajanja dva broja... Za ovo će vam trebati puno više koncentracije, znanja, ali i logike...

Nije prvi put da vam donosimo zadatke za osnovnu školu nad kojima bi se i oni mnogo stariji zamislili. Posljednji takav na svojoj stranici je objavio portal N1, a glasi ovako:

"U plesnoj je skupini 19 djevojčica. 14 djevojčica ima brata, a 7 sestru. Tina, Gita i Filipa nemaju ni brata ni sestru. Koliko djevojčica ima i brata i sestru? (Pomozi si crtanjem, zaokruživanjem, brojenjem...)"

matematika | Autor: N1 N1

Istina je kako će vam crtanje pomoći, ali je pravo pitanje: Mogu li zbilja ovakve zadatke riješiti učenici trećeg razreda osnovne škole? Naime, upravo je njima taj zadatak namijenjen...

Jeste li ga već riješili? Želite li pomoć? 

Evo je...

Dakle, tri djevojčice nemaju nikoga, što će reći da je 16 djevojčica koje imaju ili brata ili sestru ili oboje. Zbrojimo li 14 djevojčica koje imaju brata i 7 koje imaju sestru, doći ćemo do zbroja 21, što je ukupan broj braće i sestara koje djevojčice imaju. Oduzmemo li od toga broja 16, što je broj djevojčica koje nisu jedina djeca u obitelji, doći ćemo do broja 5.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?

5 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Mario1976

    Tko nam to piše knjige ...
  • Mario1976

    Pravi apsurd je u zadatku broj 3 jer broj 10 puta manji od 50 je 5 i ima 3 slova , a kada mi je kćerka to objasnila podržao sam je u tome da napiše odgovor " nijedan"