Riješi me! 425 pregleda 31. srpnja 2016.

Zbog ovog povijesnog testa ćete prestati ogovarati!

Ogovaranje
Dreamstime

Par pitanja potpuno će vas odgovoriti od širenja slasnih tračeva...

U staroj Grčkoj Sokrat je imao reputaciju kao mudrog čovjeka vrijednog poštovanja. Jednog dana, jedan poznanik je došao do ovog velikog filozofa i rekao: "Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?"

- Stani malo - odgovorio je Sokrat. 

- Prije nego mi kažeš to što želiš to mora da proći jedan mali test. Zove se trostruki filter za ogovaranje.

- Trostruki filter? - upitao ga je poznanik.

- Tako je - Sokrat je nastavio.

- Prije nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono što ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Jesi li apsolutno siguran da je ono što mi namjeravaš reći istina?

- Ne. Zapravo sam tek čuo o tome i... - počeo je objašnjavati čovjek.

- Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter dobrote. Je li to što si mi želio reći o mom prijatelju nešto dobro? - pitao je mudrac.
"Ne, naprotiv".

- Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: filter korisnosti. Hoće li to što mi želiš reći o mom prijatelju biti korisno za mene? - postavio je još jedno pitanje Sokrat.

- Ne, ne baš - zbunjeno je odgovorio čovjek...

- Ako to što mi želiš reći nije ni istinito, niti dobro niti korisno, zašto bih onda to ja uopće želio čuti? - zaključio je mudrac, piše Akos.ba.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?