Riješi me! 67 pregleda 17. rujna 2015.

Znanstveni piknik: Biti pametan je cool!

Znanstveni piknik
Cool redakcija

Dođi 25. i 26. rujna u Pulsku Arenu gdje te čekaju zabavni pokusi, znanstveni spektakli, radionice, predstave i druženja s vrhunskim znanstvenicima

Vrijeme je da upoznate znanost na novi, zabavan način!

Danas je biti pametan postalo cool više nego bilo što drugo. I zato Mreža popularizatora znanosti i udruga Profesor Baltazar 25. i 26. rujna pripremaju u Areni u Puli najveći znanstveni spektakl!

Tamo ćete se imati priliku družiti s prvom astronautkinjom NASA-e Marshom Ivins, s jednim od najvećih hrvatskih znanstvenika Ivanom Đikićem te s vodećim hrvatskim lovcem na zvijezde i svemirsko kamenje astronomom Koradom Korlevićem. Nakon razgovora s njima, sigurni smo, zavoljeti ćete fiziku, matematiku i kemiju kao nikada do sad.

Interaktivni pokusi, znanstveni spektakli, radionice, predstave... Dosada je zabranjena! Zabava je neizbježna! 

Čak 500 edukatora iz 10 zemalja sudionica objašnjavat će znanstvene tajne kroz interaktivne pokuse, znanstvene spektakle, radionice, predstave i kratka predavanja domaćih i stranih zvijezda.

Ali stanite! To nije sve!

HEP će vam postaviti Van der Graafov uređaj. Pitate se što je to? Ovaj se uređaj  igra s električnim iskrama i od njega vam se "diže kosa na glavi". Biti će to savršen trenutak za ovjekovječiti naelektrizirani trenutak fotoaparatom. Nakon što je i prošle godine sudjelovao, HEP će ovime proslaviti godinu svjetlosti i podsjetiti nas da se ove godine navršava točno 120 godina otkako je u pogon  puštena HE Krka. Nakon čega je Šibenik vrlo brzo postao prvi grad na svijetu s izmjeničnom strujom i prvi u Hrvatskoj s električnom javnom rasvjetom. 

HEP | Autor: HEP HEP

Prvi noćni rally solarnih vozila (nije zabuna, noćni!), koja su izradili učenici srednjih škola iz Sisačko-moslavačke županije, održat će se uz veliku podršku Mitsubishi Motorsa. On će osigurati i službeno vozilo Piknika, svoj plug-in hibridni Outlander PHEV koji uz baterije u kombiniranoj vožnji troši pukih 1,9 litara na 100 kilometara i ispušta 44 grama CO2 po kilometru. Usto, kako i priliči turboprosvijetljenom stoljeću, svi će moći razgledati električni automobil i-MiEV snage 47 kW (67 KS).

Mitsubishi | Autor: Mitsubishi Mitsubishi

Prijatelj projekta ZABA-ina Pčelica organizirat će edukativni kutak "Sve boje meda". Na četiri polusatne radionice za 30 sudionika kroz oba dana Piknika prof. Bubalo će eksperimentima prikazati kako med dobiva boju, a na potom ćete imati priliku i kušati taj prefini med. Nakon toga slijedi dijeljenje nagrada za one koji pogode okus meda. Biti će tu balona, nagradnih paketa s bojicama i još štošta drugo.

ZABA | Autor: ZABA ZABA

U Fizici Expressu otkrivat ćemo tajne Velikog praska, a predavači iz Ljetne tvornice znanosti pokazat će kako nas vara vlastito oko. Bioteka i eStudent objašnjavat će tajne biologije i mikrobiologije. Udruga studenata biologije BIUS i Hrvatsko biospeleološko društvo otkrit će nam život u misterioznom svijetu špilja i podzemnog svijeta.

S Botaničkom bojankom upoznat će nas Udruga Populus, a kroz radionicu "Obojaj me" provest će nas druga skupina sveznadara iz Ljetne tvornice znanosti. Posebna ekipa eStudenta i Udruge Primus  kombinirat će, pazite sad, veselu kemiju i veselu kuhinju! 

Na posebnom mjestu primjenu svega naučenog posjetiteljima će prezentirati matematički kuhari Franka Miriam Brueckler i Chef Zoran Šimunić, dok će se za molekularno kuhanje i susret znanost s hranom pobrinuti kolege iz Centra Ciencia Viva iz Lisabona.

Slijede mladi robotičari, high tech pomagala u edukaciji i pametne ploče iz tvrtke SPA, 3D printeri, robot Felix iz Arhimedes centra iz Berlina, izlošci koji koriste tehnologije koja pak koristi svjetlo.

U Holo of Fame moći ćete se slikati i snimati s holografima Nikole Tesle, Marije Jurić Zagorke, Ane Rucner ili profesora Baltazara. Ili zasvirati na laserskoj harfi, prelistati knjigu bez ijedne stranice. Finski Heureka centar pričat će priču o ekologiji i proširenoj stvarnosti. 

Zato, ne preostaje vaš ništa drugo nego i osobno posjetiti Znanstveni piknik te u ova dva dana proživiti jedan od najluđih vikenda u svom životu.

Tvoja reakcija?