Riješi me! 84 pregleda 21. kolovoza 2016.

Znate li koliko riječi znate?

prsti
Dreamstime

Vjerujte, niste bili ni svjesni koliko riječi znate...

Jeste li se ikada zapitali koliko riječi se nalazi u vašem vokabularu? Koliko riječi ustvari koristite? Pitanje je to na koje je jako teško dobiti odgooor. No, nakon pomnog istraživanja znanstvenici su otkrili kako prosječni dvadesetogodišnji govornik engleskog jezika zna čak 42 tisuće riječi!

No, ovo je istraživanje izazvalo pozornost i govornika brojnih drugih jezika te su ga ponovili i u Nizozemskoj te Španjolskoj.

Engleski test, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Frontiers in Psychology, dosad je ispunilo milijun ljudi, a za njegovo ispunjavanje potrebne su vam samo četiri minute, piše N1.

Test je jednostavan. Ljudi trebaju odgovoriti postoji li u jeziku riječ koja im se pojavi na ekranu ili je izmišljena. U bazi testa su ukupno 62 tisuće riječi, ali ispitanik će od toga dobiti 70 riječi i 30 nizova slova koji izgledaju kao riječi, ali zapravo to nisu.

No, istraživači su došli do još jednog zanimljivog otkrića. Naime, otkrili su da ljudi, kako postaju stariji, sve do 60. godine, svakog drugog dana nauče novu riječ. Na kraju poznaju oko 48 tisuća riječi.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?