Evo kako ojačati imunitet u sezoni gripa i prehlada

canva
Sezona gripa i prehlada polako počinje i sigurni smo da ste u potrazi za raznim načinima kako se od toga zaštititi. Upravo zato, s vama smo odlučili podijeliti nekoliko savjeta uz koje ćete ojačati svoj imunitet i oduprijeti se sezonskim bolestima
Vidi originalni članak

Dovoljno sna

Vjerovali ili ne, san i imunitet su vrlo usko povezani i, što manje sati sna imate tijekom dana, rizik za pojavu raznih bolesti je sve veći.

Naime, kako piše Healthline, jedno znanstveno istraživanje koje je provedeno na nešto više od 160 ljudi, pokazalo je da su, one osobe koje su imale manje od šest sati sna svakog dana, puno lakše obolijevale od prehlada i raznih drugih bolesti. 

S druge strane, one osobe koje su u komadu spavale više od šest sati, imale su puno snažniji imunitet i puno su rjeđe obolijevale. Upravo zato, odrasle osobe trebale bi dnevno spavati više od sedam sati, tinejdžeri od osam do deset sati, a djeci je potrebno čak 14 sati sna kako bi njihov imunitet mogao normalno funkcionirati.  

Jedite cjelovite namirnice

Cjelovite namirnice kao što su voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi i mahunarke, iznimno su bogate nutrijentima i antioksidansima koji vašem tijelu pomažu u borbi sa štetnim virusima i bakterijama. 

Antioksidansi u ovoj hrani bore se protiv upala koje nastaju kada se u našem tijelu nakupi previše slobodnih radikala koji potom uzrokuju razne bolesti. 

S druge strane, vlakna koja se nalaze u ovim namirnicama osiguravaju zdravlje mikrobioma crijeva (skupine zdravih bakterija u crijevima) koji sprječava da se našim tijelom prošire bakterije koje se nalaze u našem probavnom traktu. 

Konzumirajte fermentirane namirnice

Fermentirane namirnice obiluju dobrim i korisnim bakterijama koje nazivamo probioticima, a koje se nalaze u našem probavnom traktu. Istraživanja su pokazala da obogaćivanje 'populacije' dobrih bakterija u tijelu pomaže našem imunitetu da razlikuje korisne od štetnih bakterija. 

Namirnice koje obiluju probioticima su jogurt, kefir, kiseli kupus, kiselo mlijeko i slično. No, ako ne volite te namirnice ili ih iz nekog drugog razloga ne možete uključiti u svoju prehranu, probiotike u svoju prehranu možete uključiti i u obliku suplemenata. 

Hidratacija je važna

Hidratacija, odnosno dovoljan unos vode, vas neće nužno zaštititi od virusa i bakterija, ali prevencija dehidracije je vrlo važna za cjelokupno zdravlje. Naime, dehidracija uzrokuje glavobolje, negativno utječe na koncentraciju, raspoloženje, probavu te funkciju srca i bubrega.

Kako biste spriječili dehidraciju, trebate piti oko dvije litre vode dnevno, no to ovisi i o vašim svakodnevnim aktivnostima kao što je tjelovježba, o godišnjem dobu i slično. Stoga, najbolje bi bilo obratiti pažnju na boju vašeg urina, odnosno, on bi trebao biti blijedo-žute boje. 

 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

Posjeti joomboos.24sata.hr