Evo zašto su mandarine najbolje jesensko voće

canva
Jedna od najčešćih namirnica koju konzumiramo svake jeseni je - mandarina. Mnogi ju, naravno, vole jesti zato što je slatka i osvježavajuća, no znate li i koje još benefite, osobito one zdravstvene, nam donosi ovo slatko voće?
Vidi originalni članak

Obiluju nutrijentima

Iako su mandarine relativno malo voće, osobito kada ih usporedimo s narančom ili grejpom, one sadrže više od 80 posto vode, a više od četvrtine mandarine sastoji se od vitamina C.

Također, mandarine obiluju i beta-kriptoksantinom koji se kasnije u našem tijelu pretvara u vitamin A, a kako piše Health Line, nije zanemariva niti količina kalija i vitamina iz B skupine koju naše tijelo dobiva zahvaljujući ovom voću.

Štite zdravlje mozga

Mandarine obiluju antioksidansima kao što su vitamin C i nobiletin koji naše tijelo, osobito mozak, štite od raznih oštećenja. Samim time, naš je mozak puno zaštićeniji od pojave bolesti kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova.

Jedno istraživanje je pokazalo kako prevelika količina slobodnih radikala u našem mozgu može dovesti i do pojave šizofrenije, a vitamin C, kao antioksidans, se protiv tih slobodnih radikala 'bori' i smanjuje moguću štetu na mozgu.

Zaslužne su za zdravu i sjajnu kožu

Vitamin C iz mandarina ima veliku ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji koži daje sjaj i mladolik izgled.

Kako starimo, količina kolagena u našem tijelu se smanjuje što dovodi do pojave bora i drugih promjena na koži, a vitamin C potiče proizvodnju kolagena koji potom našu kožu čini zdravom i sjajnom. 

 

KUPITE NOVI JOOMBOOS MAGAZIN NA KIOSCIMA TISKA I OSVOJITE KAPU ILI ČARAPE!

Posjeti joomboos.24sata.hr