Prvi 1928 pregleda 03. studenoga 2022.

Evo zašto su mandarine najbolje jesensko voće

canva

Jedna od najčešćih namirnica koju konzumiramo svake jeseni je - mandarina. Mnogi ju, naravno, vole jesti zato što je slatka i osvježavajuća, no znate li i koje još benefite, osobito one zdravstvene, nam donosi ovo slatko voće?

Obiluju nutrijentima

Iako su mandarine relativno malo voće, osobito kada ih usporedimo s narančom ili grejpom, one sadrže više od 80 posto vode, a više od četvrtine mandarine sastoji se od vitamina C.

 | Autor: canva canva

Također, mandarine obiluju i beta-kriptoksantinom koji se kasnije u našem tijelu pretvara u vitamin A, a kako piše Health Line, nije zanemariva niti količina kalija i vitamina iz B skupine koju naše tijelo dobiva zahvaljujući ovom voću.

Štite zdravlje mozga

Mandarine obiluju antioksidansima kao što su vitamin C i nobiletin koji naše tijelo, osobito mozak, štite od raznih oštećenja. Samim time, naš je mozak puno zaštićeniji od pojave bolesti kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova.

 | Autor: canva canva

Jedno istraživanje je pokazalo kako prevelika količina slobodnih radikala u našem mozgu može dovesti i do pojave šizofrenije, a vitamin C, kao antioksidans, se protiv tih slobodnih radikala 'bori' i smanjuje moguću štetu na mozgu.

Zaslužne su za zdravu i sjajnu kožu

Vitamin C iz mandarina ima veliku ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji koži daje sjaj i mladolik izgled.

 | Autor: canva canva

Kako starimo, količina kolagena u našem tijelu se smanjuje što dovodi do pojave bora i drugih promjena na koži, a vitamin C potiče proizvodnju kolagena koji potom našu kožu čini zdravom i sjajnom. 

 

KUPITE NOVI JOOMBOOS MAGAZIN NA KIOSCIMA TISKA I OSVOJITE KAPU ILI ČARAPE!

 | Autor:

Tvoja reakcija?