Ova žitarica je najzdraviji izbor ako pokušavate smršaviti

unsplash
Bilo da želite gubiti na težini ili se samo zdravije hraniti, cjelovite žitarice idealno su rješenje za jedno i drugo. No, jedna se cjelovita žitarica ipak najviše ističe
Vidi originalni članak

Ako želite, na što zdraviji način, gubiti na težini, najvažnija stvar koju morate učiniti je - bazirati svoju prehranu na namirnicama koje su bogate vlaknima. Te namirnice su cjelovite žitarice i proizvodi načinjeni od njih. S obzirom na to da takve namirnice obiluju vlaknima, dugo će vas držati sitima što u konačnici dovodi do gubitka na težini jer u sebe unosite manje hrane (osobito one nezdrave).

Osim toga što, pomoću cjelovitih žitarica, možete gubiti na težini, one smanjuju rizike od raznih bolesti srca, dijabetesa, raka i mnogih drugih, piše She Finds

Jedna od cjelovitih žitarica koja, osim što obiluje vlaknima, je iznimno bogata i bjelančevinama je - kvinoja. "Kvinoja je potpuni protein što znači da sadrži sve aminokiseline koje su neophodne našem tijelu", govori nutricionist Jay Cowin.

Kvinoja, također, ima i niski glikemijski indeks što znači da neće uzrokovati nagli porast i pad šećera u krvi (što uzrokuje nagli osjećaj gladi) pa će vas puno duže držati sitima. 

Osim što je kvinoja bogata svim nutrijentima koji su neophodni našem tijelu, odlična je i zato što se vrlo lako priprema i od nje možete napraviti bezbroj različitih jela pa ju tako konzumirati i na dnevnoj bazi. 

"Lagana je i prozračna tako da, kada je topla, raznim jelima daje dodatni okus, a kada je hladna, jelima daje svjež okus", govori nutricionistica Blanca Garcia. 

Od nje možete napraviti salate, može poslužiti kao sjajan prilog uz meso, tofu ili ribu, a isto tako od nje možete napraviti sjajne popečke, pljeskavice i skuhati ju u varivu. Toliko je mogućnosti...

Kvinoja je zaista namirnica bez mane! Tko će ju već sutra uvrstiti u svoju prehranu?

 

JESI LI TI NOVA TIKTOK ZVIJEZDA? PRIJAVI SE! #zapaliinternet

Posjeti joomboos.24sata.hr