Ovo je najbolji recept za međimursku gibanicu

zdenkalice/instagram
Svi znamo da uživanje u vikendu ne može proći bez ukusnog deserta, zar ne? Ako se i vi slažete s nama, na pravom ste mjestu jer smo na Miss7 Gastro pronašli recept za međimursku gibanicu koja će vam sigurno uspjeti. Recept se nalazi u nastavku, a na vama je samo da se bacite na pripremu!
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za nadjev od maka:

  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag šećera
  • 2 dl mlijeka

Za nadjev od sira: 

  • 50 dag svježeg sira
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje

Za nadjev od oraha:

  • 20 dag mljevenih oraha
  • 10 dag šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka

Nadjev od jabuka:

  • 60 dag jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta

Za kore:

  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 5 dl mlake vode
  • Ulje
  • Svinjska mast

Preljev za kraj:

  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje

Priprema: 

Za početak, pripremite sve nadjeve:

Nadjev od maka ćete pripremiti tako što ćete mak i šećer preliti vrućim mlijekom i pomiješati. Za nadjev od sira pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte sir i dobro promiješajte. Nadjev od oraha pripremite tako što ćete orahe i šećer preliti vrućim mlijekom i dobro pomiješati, a za nadjev od jabuka naribajte jabuke i pomiješajte ih sa šećerom i cimetom. 

Kore: 

U posudu stavite brašno, jaje i malo soli. Postepeno dodajte vodu pa umijesite glatko i podatno tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela, malo ih nauljite i pustite da odstoje desetak minuta. 

Radnu podlogu pobrašnite i jedan dio tijesta razvucite kako bi dobili tanko, prozirno tijesto. Ostavite da se suši 15 minuta. Isti postupak ponovite s drugim dijelom tijesta. 

Kada se tijesto osušilo, izrežite kore veličine tepsije koju ćete koristiti.

Slaganje gibanice: 

Prilikom slaganja, gornju stranu svake kore premažite otopljenom svinjskom masti. Gibanicu slažite ovim redoslijedom: tri kore–nadjev od maka – dvije kore – nadjev od svježeg sira – dvije kore – nadjev od oraha – dvije kore – nadjev od jabuka – tri kore.

Za kraj napravite nadjev od kiselog vrhnja i jaja i prelijte preko gibanice.

Pecite ju otprilike sat vremena na 180 stupnjeva. 

Uživajte u ovom tradicionalnom desertu!

 

Trkni na kiosk Tiska po svoj novi JoomBoos Videostar magazin!

Posjeti joomboos.24sata.hr