Ovo je najbolji recept za međimursku gibanicu
Sastojci:
Za nadjev od maka:
- 20 dag mljevenog maka
- 10 dag šećera
- 2 dl mlijeka
Za nadjev od sira:
- 50 dag svježeg sira
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
Za nadjev od oraha:
- 20 dag mljevenih oraha
- 10 dag šećera
- 2 dl vrućeg mlijeka
Nadjev od jabuka:
- 60 dag jabuka
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
Za kore:
- 80 dag glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 5 dl mlake vode
- Ulje
- Svinjska mast
Preljev za kraj:
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
Priprema:
Za početak, pripremite sve nadjeve:
Nadjev od maka ćete pripremiti tako što ćete mak i šećer preliti vrućim mlijekom i pomiješati. Za nadjev od sira pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte sir i dobro promiješajte. Nadjev od oraha pripremite tako što ćete orahe i šećer preliti vrućim mlijekom i dobro pomiješati, a za nadjev od jabuka naribajte jabuke i pomiješajte ih sa šećerom i cimetom.
Kore:
U posudu stavite brašno, jaje i malo soli. Postepeno dodajte vodu pa umijesite glatko i podatno tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela, malo ih nauljite i pustite da odstoje desetak minuta.
Radnu podlogu pobrašnite i jedan dio tijesta razvucite kako bi dobili tanko, prozirno tijesto. Ostavite da se suši 15 minuta. Isti postupak ponovite s drugim dijelom tijesta.
Kada se tijesto osušilo, izrežite kore veličine tepsije koju ćete koristiti.
Slaganje gibanice:
Prilikom slaganja, gornju stranu svake kore premažite otopljenom svinjskom masti. Gibanicu slažite ovim redoslijedom: tri kore–nadjev od maka – dvije kore – nadjev od svježeg sira – dvije kore – nadjev od oraha – dvije kore – nadjev od jabuka – tri kore.
Za kraj napravite nadjev od kiselog vrhnja i jaja i prelijte preko gibanice.
Pecite ju otprilike sat vremena na 180 stupnjeva.
Uživajte u ovom tradicionalnom desertu!