Svi znamo da uživanje u vikendu ne može proći bez ukusnog deserta, zar ne? Ako se i vi slažete s nama, na pravom ste mjestu jer smo na Miss7 Gastro pronašli recept za međimursku gibanicu koja će vam sigurno uspjeti. Recept se nalazi u nastavku, a na vama je samo da se bacite na pripremu!
Sastojci:
Za nadjev od maka:
- 20 dag mljevenog maka
- 10 dag šećera
- 2 dl mlijeka
Za nadjev od sira:
- 50 dag svježeg sira
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
Za nadjev od oraha:
- 20 dag mljevenih oraha
- 10 dag šećera
- 2 dl vrućeg mlijeka
Nadjev od jabuka:
- 60 dag jabuka
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
Za kore:
- 80 dag glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 5 dl mlake vode
- Ulje
- Svinjska mast
Preljev za kraj:
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
Priprema:
Za početak, pripremite sve nadjeve:
Nadjev od maka ćete pripremiti tako što ćete mak i šećer preliti vrućim mlijekom i pomiješati. Za nadjev od sira pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte sir i dobro promiješajte. Nadjev od oraha pripremite tako što ćete orahe i šećer preliti vrućim mlijekom i dobro pomiješati, a za nadjev od jabuka naribajte jabuke i pomiješajte ih sa šećerom i cimetom.
Kore:
U posudu stavite brašno, jaje i malo soli. Postepeno dodajte vodu pa umijesite glatko i podatno tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela, malo ih nauljite i pustite da odstoje desetak minuta.
Radnu podlogu pobrašnite i jedan dio tijesta razvucite kako bi dobili tanko, prozirno tijesto. Ostavite da se suši 15 minuta. Isti postupak ponovite s drugim dijelom tijesta.
Kada se tijesto osušilo, izrežite kore veličine tepsije koju ćete koristiti.
Slaganje gibanice:
Prilikom slaganja, gornju stranu svake kore premažite otopljenom svinjskom masti. Gibanicu slažite ovim redoslijedom: tri kore–nadjev od maka – dvije kore – nadjev od svježeg sira – dvije kore – nadjev od oraha – dvije kore – nadjev od jabuka – tri kore.
Za kraj napravite nadjev od kiselog vrhnja i jaja i prelijte preko gibanice.
Pecite ju otprilike sat vremena na 180 stupnjeva.
Uživajte u ovom tradicionalnom desertu!
Trkni na kiosk Tiska po svoj novi JoomBoos Videostar magazin!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
8b13a0a705c69eb6e17cc9205ef2259419e16855
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.