Spavanje u hladnoj sobi je odlično za zdravlje. Evo zašto

canva
Sezona grijanja polako počinje i dok mnogi misle kako je, osim prostorija u kojima boravite tijekom dana, važno grijati i sobe u kojima spavate, čini se da je to ipak pogrešno i da je puno bolje spavati u hladnoj sobi. Evo zašto
Vidi originalni članak

Brže ćete utonuti u san

Kako se noć približava, temperatura vašeg tijela se počinje smanjivati što vašem mozgu šalje signale da je vrijeme za odmor. Spavanjem u hladnoj sobi dodatno potičete svoje prirodne instinkte koji će potaknuti vaše tijelo da brže utone u san, piše Sleep Advisor.

Ako je u sobi previše toplo, temperatura vašeg tijela će porasti što će mozak protumačiti kao da možda još nije vrijeme za spavanje i trebat će vam više vremena da zaspite. 

Bolja kvaliteta sna

Spavanje u hladnijoj sobi potiče proizvodnju melatonina, hormona koji je odgovoran za kvalitetu sna. Kada tijelo proizvodi veće količine melatonina, veće su i šanse da ćete utonuti u duboki san i da se nećete buditi tijekom noći što bi vas dodatno iscrpilo. 

Smanjen rizik od raznih bolesti

Kada je temperatura sobe u kojoj spavate niža, vaše tijelo povećava osjetljivost na inzulin što smanjuje rizik nastanka i razvoja dijabetesa tipa 2.

Također, kako je ranije navedeno, veća količina melatonina koje naše tijelo ispušta tijekom spavanja u hladnijoj sobi, smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i drugih demencija. 

Poboljšava raspoloženje

S obzirom na to da spavanje u hladnoj sobi poboljšava kvalitetu sna, budit ćete se puno odmorniji i raspoloženiji za dan koji je pred vama.

Također, melatonin koji vaše tijelo proizvodi tijekom sna je načinjen od hormona serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje pa, samim time što spavajući proizvodite više melatonina, proizvodite i više serotonina koji će vam osigurati dobro raspoloženje kroz dan. 

 

KUPITE NOVI JOOMBOOS MAGAZIN NA KIOSCIMA TISKA I OSVOJITE KAPU ILI ČARAPE!

Posjeti joomboos.24sata.hr