Prvi 819 pregleda 21. listopada 2022.

Spavanje u hladnoj sobi je odlično za zdravlje. Evo zašto

canva

Sezona grijanja polako počinje i dok mnogi misle kako je, osim prostorija u kojima boravite tijekom dana, važno grijati i sobe u kojima spavate, čini se da je to ipak pogrešno i da je puno bolje spavati u hladnoj sobi. Evo zašto

Brže ćete utonuti u san

Kako se noć približava, temperatura vašeg tijela se počinje smanjivati što vašem mozgu šalje signale da je vrijeme za odmor. Spavanjem u hladnoj sobi dodatno potičete svoje prirodne instinkte koji će potaknuti vaše tijelo da brže utone u san, piše Sleep Advisor.

 | Autor: canva canva

Ako je u sobi previše toplo, temperatura vašeg tijela će porasti što će mozak protumačiti kao da možda još nije vrijeme za spavanje i trebat će vam više vremena da zaspite. 

Bolja kvaliteta sna

Spavanje u hladnijoj sobi potiče proizvodnju melatonina, hormona koji je odgovoran za kvalitetu sna. Kada tijelo proizvodi veće količine melatonina, veće su i šanse da ćete utonuti u duboki san i da se nećete buditi tijekom noći što bi vas dodatno iscrpilo. 

Smanjen rizik od raznih bolesti

Kada je temperatura sobe u kojoj spavate niža, vaše tijelo povećava osjetljivost na inzulin što smanjuje rizik nastanka i razvoja dijabetesa tipa 2.

 | Autor: canva canva

Također, kako je ranije navedeno, veća količina melatonina koje naše tijelo ispušta tijekom spavanja u hladnijoj sobi, smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i drugih demencija. 

Poboljšava raspoloženje

S obzirom na to da spavanje u hladnoj sobi poboljšava kvalitetu sna, budit ćete se puno odmorniji i raspoloženiji za dan koji je pred vama.

 | Autor: canva canva

Također, melatonin koji vaše tijelo proizvodi tijekom sna je načinjen od hormona serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje pa, samim time što spavajući proizvodite više melatonina, proizvodite i više serotonina koji će vam osigurati dobro raspoloženje kroz dan. 

 

KUPITE NOVI JOOMBOOS MAGAZIN NA KIOSCIMA TISKA I OSVOJITE KAPU ILI ČARAPE!

 | Autor:

Tvoja reakcija?