Bez srama 1249 pregleda 24. listopada 2017.

8 stvari koje moraš znati o poremećajima u prehrani

Od poremećaja u prehrani boluje milijuni ljudi, a posebno su rizična kategorija tinejdžeri. Zbog toga moraš znati ove stvari, a nikada, baš nikada ne ismijavaj prijatelje da su debeli ili ružni jer upravo to ima najgore posljedice.

Poznata pjevačica Demi Lovato već se godinama bori s poremećajem u prehrani o kojem često zna govoriti. Demi je nedavno čak izbacila i dokumentarac koji govori o njezinoj borbi, kao i o borbi s drogom i alkoholom. Osim nje s poremećajima u prehrani uspješno su se izborile i Lady Gaga, glumica Troian Bellisario, Lilly Collins, Hillary Duff, ali i Nicole Scherzinger.

- To je jedna grozna i paralizirajuća bolest koje me uvukla u najmračniji period života. Nikad se tamo ne želim vratiti - kazala je Nicole prisjećajući se osmogodišnje borbe s bulimijom.

Poremećaj u prehrani veliki je problem koji najčešće pogađa onu najrizičniju skupinu - mlade i tinejdžere, a prema istraživanju čak 50.000 mladih u Hrvatskoj pati od nekog oblika poremećaja. Ovakvi poremećaji teško utječu na naše zdravlje i ostavljaju trajne posljedice na organizam. A ne pogađaju samo cure. S tim problemom suočio se i Zayn Malik dok je još bio u One Directionu.

- NIje da sam se brinuo o kilaži, ali je znalo proći dva ili tri dana, a da nisam apsolutno ništa pojeo. Bio je to jako ozbiljan problem, ali tada mi se to nije tako činilo - kazao je.

via GIPHY

Ovo su osam stvari koje moraš znati o poremećaju u prehrani, kako bi pomogao/la sebi, ali i drugima. 

1. Anoreksija i bulimija nisu jedini poremećaji u prehrani. Tu su još i ortoreksija, manoreksija, nearlyreksija i pregoreksija. U slučaju da nisi upoznat/a s određenim terminima, evo i objašnjenja. 

Anoreksija znači nedostatak apetita i izgladnjivanje jer osobe s ovim poremećajem vide na svojem tijelu višak kilograma koje žele izgubiti. Za razliku od anoreksije, kod bulimija osobe se prežderavaju kako bi zadovoljili potrebu za hranom, a nedugo nakon toga javlja se osjećaj krivnje što izaziva namjerno povraćanje ili gladovanje. 

via GIPHY

Osobe koje pate od ortoreksije imaju vlastitu prehranu koje se drže i na primjer izbjegavaju svu hranu s umjetnim sastojcima, a kada pojedu nešto što nije na njihovom planu prehrane kažnjavaju se još strožim planom. Manoreksija najčešće pogađa dečke, a dovodi do opsjednutosti vježbanjem. Nearlyreksičare teško je prepoznati jer nisu pothranjeni, ali jako paze na prehranu i nikada nisu siti. 

2. Kao što smo rekli, poremećaj u prehrani posebno zahvaća tinejdžere. Pretpostavlja se da od anoreksije boluje 0,5 do 1 posto, a od bulimije 1 posto djevojaka. Anoreksija i bulimija također pogađaju i dečke, no u puno manjim brojkama. 

3. Od anoreksije godišnje umire čak 10 posto oboljelih, što znači da je anoreksija psihička bolest s najvećom stopom smrtnosti. Čak 50% djevojaka u dobi između 11 i 13 godina misli da je predebelo, te da trebaju smršaviti.

via GIPHY

4. Kako prepoznati poremećaj u prehrani?

Nekoliko je pokazatelja: ako osoba u kratkom periodu naglo smršavi, tj. pretjerano smršavi; ako se kosa prorijedi, a u nekim slučajevima počinje i opadati; ako zubi požute i u lošem su stanju od konstantnog povraćanja;  ako dođe do izostanka mjesečnice.

5. Cure koje pate od poremećaja u prehrani često se znaju susresti s gubitkom mjesečnice, čak 25 posto njih. Izostanak menstruacije još se naziva amenoreja, a javlja se kada osoba unosi premalo energetskih vrijednosti i masnoća u tijelo. Treba napomenuti da poremećaj u prehrani može dovesti i do nepravilnog rada srca.

6. Poremećaj u prehrani velikog utjecaja imaju i na samopouzdanje. Neki od znakova su pretjerani odlasci u teretanu i vježbanje, česta depresija i izbjegavanje jedenje hrane u javnosti, zanemarivanje osobne higijene i oblačenje što više odjeće kako drugi ne bi primijetili pretjeranu mršavost. 

via GIPHY

7. Poremećaj u prehrani teško je prepoznati, ali i priznati samom sebi. Izuzetno je bitno da potražiš pomoć jer je poremećaj u prehrani veoma ozbiljna bolest. Razgovaraj s nekim u kog imaš povjerenja, naš savjet je starija osoba - roditelji, obitelj, a mogu biti i učitelji u školi. 

8. Nemoj zadirkivati druge. Znanstveno je dokazano da djevojke zbog zadirkivanja da su debele ili ružne, često stvore lošu sliku o svojem tijelu što dovodi do poremećaja u prehrani. Umjesto da nekog zadirkuješ, sjeti se ovog članka i pomogni mu!

via GIPHY

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 | Autor:

Tvoja reakcija?