Bez srama 1092 pregleda 22. veljače 2018.

Abeceda svih spolnih bolesti koje trebaš znati

Pixabay

Donosimo ti abecedu spolnih bolesti koje trebaš znati ukoliko si spolno aktivna osoba.

Cijelo vrijeme pričamo o sigurnom seksu i važnosti sigurnog seksa. Naravno, s razlogom. Naime, osim neželjene trudnoće, seks može ostaviti i druge posljedice. To su spolne bolesti.

 | Autor:

Znamo kako razmišljaš: 'Ma siguran/na sam da je čist/a' rečenica je koju često upotrebljavamo. Nažalost, nitko to sa sigurnošću ne može reći. Pogotovo jer neke spolne bolesti uopće nemaju simptome. Zbog toga smo za tebe pripremili abecedu svih spolnih bolesti koje trebaš znati. 

Gonoreja 

Gonoreja je spolna bolest čiji su pokazatelji gnojni iscjedak iz penisa, te peckanje tijekom mokrenja. Žene moraju biti oprazne jer gonoreja može dovesti do neplodnosti. Dobra vijest je da, kao i klamidija, gonoreja se može liječiti antibioticima. No, znanstvenici objašnjavaju kako je u zadnje vrijeme sve više novih oblika gonoreje protiv koji, za sada ne postoji lijek. 

 | Autor:

HIV/AIDS

Najsmrtonosnija spolno prenosiva bolest od kojih godišnje oboli gotovo 40 tisuća Amerikanaca. Nažalost, lijek za HIV još uvijek nije otkriven, a znanstvenici rade na tome svakodnevno. Osim seksom, HIV je čest kod narkomana, a prenosi se zaraženim iglama. Rani znakovi zaraženosti su sljedeći: gripa, osip, konstantni umor i gljivične infekcije u grlu.

HPV - 'Humani papiloma virus' 

Bolest koja je u zadnje vrijeme sve popularnije među mladima prenosi se spolnim odnosom, točnije vaginalnim, oralnim i analnim seksom. Postoji nekoliko vrsta HPV-a, a zasad je otkriveno njih 200. Iako je većina infekcija bezopasna i tijelo ih se s vremenom sam riješi, postoje i one koje su opasne po zdravlje i mogu uzrokovati karcinom.

 | Autor:

I muškarci i žene mogu biti nosioci i prenosioci ovog virusa, a ako sumnjaš da ga imaš najbolje je da se odeš testirati. Nažalost, testirati se jedino mogu žene. Zbog toga je bitno, ako si seksualno aktivna, odlaziti kod ginekologa na pregled i papa test - test na spolne bolesti. Također, danas postoji i cjepivo protiv HPV-a koje je najučinkovitije ako ga tvoje tijelo primi prije prvog spolnog odnosa. 

Klamidija 

Klamidija je opasna jer mnogi koji se zaraze ovom bakterijom (na 10 tisuća ljudi, više od njih 2 tisuće) ni ne znaju da su zaraženi. Naime, klamidija nema nikakve simptome. Kod nekih se žena javlja pojačani iscjedak ili peckanje za vrijeme uriniranja. Također, način na koji možeš voditi brigu o ovom je siguran seks, te također odlazak ginekologu i testiranje. Za razliku od HPV-a, klamidija se može izliječiti antibiotikom. 

 | Autor:

Sifilis 

Bakterijska infekcija čiji su pokazatelji nastanak čireva na području genitalija, rektuma ili usta. Sifilis se također može liječiti, dok neliječeni sifilis može dovesti do oštećenja srca, mozga ili drugih organa. 

Ovih sedam pitanja si trebaš postaviti prije prvog seksa. Doznaj četiri loše seksualne navike koje rade muškarci i žene. 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima
 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell
MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN! 

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;) 

 

Tvoja reakcija?