Bez srama 8813 pregleda 12. lipnja 2018.

Kondom ne pomaže: Ove 4 spolne bolesti možeš dobiti i s njim

couplegoals@instagram

Nažalost, kod nekih spolnih bolesti ne pomaže korištenje kondoma. Ovo su samo 4 na koje trebaš obratiti pozornost.

Osnovna namjena kondoma je da zaustave prenošenje sperme, što sprječava trudnoću, ali i mnoge spolne bolesti. 

Naime, postoje spolno prenosive bolesti kojima se možeš zaraziti pa čak i ako koristiš kondome

 

Vacation with you @elisabeth_btt

A post shared by TheCoupleGoals (@couplegoals) on

Pravilno i redovno korištenje kondoma sprječava prenošenje uobičajenih spolnih bolesti kao što su hepatitis b, hepatitis c, gonoreja, klamidija i HIV. 

Kondom je napravljen od lateksa koji djeluje kao neprobojna barijera koja ne propušta zaražene čestice spolno prenosivih bolesti. 

Pitaš se onda u čemu je problem? Kako onda kondomi ne štite od svih spolnih bolesti?

via GIPHY

Problem je u tome što nisu sve spolne bolesti prenosive putem sperme, a to znači da kondom možda neće biti dovoljna zaštita.

Kondom ne djeluje kod spolnih bolesti koje se prenose preko kože. Zato je jako važno da se testiraš ako si spolno aktivan. 

Neke spolno prenosive bolesti, ako se ne liječe, mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje, poput neplodnosti i raka. Donosimo ti četiri najčešće bolesti kojima se možeš zaraziti pa čak i ako koristiš zaštitu:

1. Genitalni herpes

Ako se herpes nalazi na dijelu koji nije prekriven kondomom, onda se taj nezaštićeni herpes može prenijeti. Ako imaš genitalni herpes, najbolje je ne upuštati se u seks kako bi i ti i tvoj partner bili sigurni. Naime, genitalni herpes je zarazan kada i nema vidljivih simptoma, zato je jako važno biti testiran.

via GIPHY

2. HPV

Humani papiloma virus najuobičajenija je spolno prenosiva bolest i najvjerojatnije je da ćeš ovom virusu biti izložen bar jednom u životu. Neke vrste HPV-a nemaju vidljive simptome, pa većina ljudi ni ne zna da je zaražena. S druge strane uzrokuje bradavice, a i ako ih nema, svejedno je prenosiv preko kože.

via GIPHY

3. Stidne uši

S obzirom da je poboljšan životni standard, stidne uši više nisu tako česte. Stidne uši polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju ako ih imaš, kondom neće biti ni od kakve pomoći.

via GIPHY

4. Sifilis

Sifilis je čvrsta, okrugla, bezbolna rana, odnosno čir. Isto kao i kod herpesa, kondom štiti ovisno o tome gdje se nalazi rana. Uporaba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir njime prekriven, ali ako se nalazi na dijelu koji nije zaštićen, može se prenijeti.

via GIPHY

Tvoja reakcija?

4 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    sad me strah
  • onajkojinijemoj

    ajme ovo je strašno