Bez srama 183 pregleda 14. rujna 2016.

Neka ti ne bude neugodno: Kako preživjeti prvi susret s ginekologom

Ginekolog
Dreamstime

Iako ti se čini da ćeš možda umrijeti od neugodnjaka, samo se sjeti da je to liječnikov redoviti posao i da na dan pregleda barem desetke djevojaka

Mnoge djevojke slede se na spomen ginekologa. No, kad tad morat ćeš to obaviti i zato je dobro znati što očekivati i kako se pripremiti.

Kad je pravo vrijeme?

Najpametnije bi bilo otići kod ginića dok još nisi spavala s dečkom, jer ćeš tako otkloniti sve sumnje i strahove koje imaš, a i on će ti najbolje znati odgovoriti na sva tvoja pitanja. Ako si već spavala s dečkom a još nisi bila - obavezno otiđi. 

Također, ako imaš 16 godina i nisi još dobila menstruaciju, bilo bi pametno otići pregled. To ti preporučujemo ako imaš neredovite menstruacije, ako ti je ona izostala ili ako imaš neobičan i pojačan iscjedak iz rodnice.

Također, ako primijetiš ranice ili čudne mjehuriće na svom spolovilu, to je znak za uzbunu.

Kako odabrati ginekologa?

Pitaj mamu, sestru ili prijateljicu za savjet. Nek ti kažu kojim su doktorom oni zadovoljni pa, za prvi put i ti otiđi tamo. Ovisno o financijskim mogućnostima, možeš otići i na privatan pregled, al ii onaj u domovima zdravlja jednako će dobro obaviti posao.

Kako izgleda pregled?

Kad se uputiš ginekologu, prisjeti se datuma tvoje zadnje mjesečnice jer će ta informacija biti važna tvom ginekologu kako bi vidio je li s tvojim menstrualnim ciklusom sve u redu.

Ne bi bilo loše pripremiti par pitanja za njega kako bi riješio sve tvoje nedoumice, posebice što se tiče kontracepcije. Neke djevojke se osjećaju ugodnije dok su u suknjama jer ćeš za svrhu pregleda morati skinuti gaćice, a ako imaš suknju na sebi nećeš biti u potpunosti gola.

Sam pregled ne traje dulje od dvije tri minute. Prvo ćeš popričati s njim o tome koji je razlog tvog dolaska, a zatim će pregledati je li s tobom sve ok. To uključuje pregled na ginekološkom stolu. Ginekolog će te još uputiti kako se najbolje opustiti ne bi li pregled bio lagan i bezbolan. Ako si seksualno aktivna, pregled će uključiti i pregled rodnice i grlića maternice. Liječnik će još  uzeti bris za PAPA test ili neku bakteriološku pretragu.Obavezno poslušaj njegove savjete i ne zaboravi - nemaš se čega sramiti!

Nakon tvog prvog pregleda, bilo bi dobro otići jednom godišnje na redovit pregled zbog rađenja PAPA testa. To je bitno kako bi se rano otkrilo imaš li neku bakteriju koja može uzrokovati bolest i li čak rak. Znaš kako kažu, bolje spriječiti, nego liječiti!

Iako ti se čini da ćeš možda umrijeti od srama, samo se sjeti da je to liječnikov redoviti posao i da na dan pregleda barem desetke djevojaka. Radi se o pregledu koji je vrlo bitan za tvoje zdravlje, zato, budi hrabra!

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?