Bez srama 2388 pregleda 07. rujna 2020.

5 simptoma anksioznosti na koje često ne obraćamo pažnju

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Ako se boriš s anksioznošću i napadima panike, onda već vjerojatno znaš koji simptomi kod tebe indiciraju da su se isti pojavili. No, znaš li da postoje još neki simptomi anksioznosti za koje možda niste ni znali, a stručnjaci tvrde da su jednako ozbiljni kao i svi ostali? Evo na što trebaš obratiti pozornost.

1. Bol u mišićima

Ako osjećaš bol u mišićima ili su isti napeti, to može značiti da se tvoje tijelo priprema za borbu i obranu od nečega što ti smatraš prijetnjom. Dakle, to stiskanje mišića tvoj je odgovor na anksioznost, odnosno odgovor tvog tijela na pritisak koji osjećaš iznutra.

2. Vrpoljenje

via GIPHY

Ako primijetiš da si nemiran i ne možeš se nikako smiriti, to je zato što tvoji hormoni pojačano rade i pripremaju se na obranu od 'prijetnji'. Jer, ako se ne uspiješ smiriti u glavi, taj nemir mora negdje otići, a najčešće su to mišići nogu ili vrata.

3. Neodlučnost

via GIPHY

Ako ti se čak i najmanja odluka koju moraš donijeti čini previše kompliciranom, moguće da te uhvatila anksioznost. Ta te neodlučnost zatim počinje živcirati i zbog toga upadaš u začarani krug koji anksioznost oko tebe stvara...

4. Hladne ruke i noge

Možda ti uopće nije hladno, već se samo osjećaš anksiozno ukoliko osjećaš da su ti ruke i noge jako hladne. To se događa ponovno zato što se tvoje tijelo priprema za bijeg, pa šalje krv u vitalne organe, zbog čega su ti udovi značajno hladniji od ostatka tijela, piše Her.

5. Vrtoglavica

via GIPHY

Ako se ne možeš koncentrirati i osjećaš da ti je u glavi nešto neobično 'mutno', moguće da se boriš s anksioznošću. Naime, anksioznost često utječe na hipokampus, dio mozga povezan s memorijom i informacijama, zbog čega se teško koncentriraš kad te uhvati osjećaj anksioznosti, a moguće je da ćeš čak osjećati i vrtoglavicu od velike količine stresa...

 

U ljetnom broju JoomBoos Videostar magazina pronađite najsočnije priče!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

4 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MariaZubi

    Dosta mi zivota🤮
  • duropivic@gmail.com

    I drži se prirode jer te je kao i svih Stvorila