Bez srama 712 pregleda 12. kolovoza 2023.

Partneri u zdravoj vezi su otvoreni oko ove jedne stvari!

canva

Iskrenost i intimnost zasigurno se shvaćaju kao temelji zdrave veze. No transparentnost i otvorenost oko financija također je važna.

"Kažem da je novac zapravo jedan od najboljih komunikacijskih alata koji postoji", kaže Jacquette Timmons, financijska trenerica i autorica knjige 'Financijska intimnost: Kako stvoriti zdrav odnos sa svojim novcem i svojim partnerom'.

Timmons redovito pomaže bračnim parovima po pitanju usklađivanja mišljenja o financijama. Neovisno o tome žele li bračni parovi imati zajednički ili odvojeni budžet, važno je o tome otvoreno razgovarati.

Jedina stvar na kojoj Timmons inzistira je transparentnost. Ako se partneri dogovore da će neke ili sve financije biti odvojene, moraju također ponuditi potpunu vidljivost međusobnih računa, uključujući nesmetan pristup izvodima računa. Ukoliko toga nema, može doći do manjka povjerenja.

 | Autor: Canva Canva

“Mislim da to sigurno nagriza povjerenje. A ono što dolazi uz nagrizanje povjerenja je spremnost da budemo ranjivi,” kaže Timmons. "Jer inače mislim da ostavljaš otvoren prostor za prodiranje velikog broja nepovjerenja, a to nikad nije dobro ni za jednu vezu, bilo da je potaknuta financijama ili bilo čim drugim."

Postoje i financijske posljedice, budući da se planovi izrađuju odvojeno u skladu s različitim ciljevima, što je opet povezano s održavanjem same veze, budući da idealno parovi štede i ulažu sa zajedničkim ciljevima.

"Da ste vodili iskrenije, otvorenije razgovore o novcu, zapravo biste se odlučili drugačije ponašati prema svom novcu i vjerojatno biste postavili drugačije ciljeve i shvatili kako sudjelovati u ostvarenju tih ciljeva", kaže Timmons. "Dakle, propuštate priliku da zapravo surađujete i budete tim."

 | Autor: Canva Canva

Zato bi parovi trebali prihvatiti priliku za razgovor o financijama, unoseći osjećaj znatiželje i optimizma u te razgovore i promatrajući ih kao priliku za planiranje i dobivanje stvari koje oboje žele.

Ti se razgovori moraju održavati redovito, kako za taktičko planiranje tako i za veće procjene ciljeva i doprinosa svakog partnera. "To nikada nisu pregovori koji su završeni", kaže Timmons. “Kako se okolnosti u vašim životima, kao i u vašem životu kao para mijenjaju, morate se kretati i pregovarati o različitim stvarnostima. Dakle, ono što vam je možda uspjelo prošle godine možda vam neće uspjeti ove godine, pa se morate prilagoditi."

“Mislim da je najvažnije da, ako vaši budžeti nisu povezani, partner želi znati da imate plan. I mislim da je to ono na što bi ljudi mogli obratiti više pozornosti: Ima li netko plan? Ili možete zajedno napraviti plan?”, objašnjava Timmons, a piše YourTango.

Tvoja reakcija?