Bez srama 50 pregleda 05. srpnja 2016.

Što ti usne poručuju o tvome zdravlju?

Usne
Dreamstime

Herpes otkriva slabljenje imuniteta, a ispucane usnice znak su nedostatka vitamina...

Što god vi mislili, usne ne služe samo za ljubljenje i isprobavanje genijalnih ruževa za usne. Naime, one nam mogu dati puno informacija o našem općem zdravlju. 

Dok ispucane usnice otkrivaju nedostatak vitamina, suhe usne jasan su signal da ste dehidtrirali i da je krajnje vrijeme da popijete čašu vode. Stvaranje hepresa na usnici može značiti da je došlo do slabljenja imuniteta, no one nam otkrivaju i puno više, piše Telegram. 

1. Alergija 

Uzrok nateknutim usnama moglo bi biti isprobavanje novog ruža ili pak hrana na koju ste alergični. Oticanje usana i osjećaj peckanja je znak alergijske reakcije. Ako je uzrok hrana, pojavit će se i suzne oči, svrab kože ili osip. 

2. Nedostatak vitamina 

Odnedavno ste otkrili čari zdrave prehrane i isprobavate nove namirnice, ali još uvijek niste pronašli pravi omjer hranjivih tvari? Ponekad se nedostatak nekog vitamina pokazuje na usnicama. Ako se one iznenada osuše ili bolno puknu u uglovima, možda vam nedostaje željeza, cinka, B3 ili B6 vitamina. Test krvi otkrit će vam o kojem je vitaminu riječ.

3. Slinjenje 

Pojačano slinjenje može uzrokovati bolne pukotine u uglovima usana koje se zovu angularni heilitis. Ako škripite zubima ili ste skoloni slinjenju, vlaga se može zdržavati u uglovima usnica dok spavate i dovesti do gljivične infekcije. 

4. Vrijeme je za opuštanje 

Ako ste u pojačanom stresu, postoje šanse da vam se pojavi herpes na usnici. Također, kada ste Iscrpljeni, tjeskobni, pojačano nervozni ili bez energije, može se pojaviti herpes. On se pojavljuje i ako ste prehlađeni ili imate menstruaciju. Vrijeme je za opuštanje!

5. Voda 

Osim hladnog zraka koji može biti uzrok isušivanja usana, problem se može skrivati i u unutrašnjoj hidratizaciji. Ovaj se problem vrlo lako rješava - pijte dovoljno vode!

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?