Fancy a. f. 682 pregleda 19. siječnja 2022.

Beauty trik: Ovo je najbrže rješenje za ispucale usne

Canva/Opinionstage

Uz hladno i vjetrovito vrijeme te neredovitu njegu, naše usne vrlo brzo postaju suhe i ispucale. Ako te zanima kako prevenirati takvo stanje, ali i izliječiti ih kada se to ipak dogodi, nastavi čitati

Hladno i suho vrijeme te vjetar najgori su neprijatelji njegovanih usana. U takvim vremenskim uvjetima naše usne gube hidrataciju te postaju suhe i ispucale. Ono što mnogi često čine kako bi privodno vratili hidrataciju svojim usnama je oblizivanje. No, time činimo upravo suprotno. Naime, naša slina je kisela te može izazvati daljnje iritacije, piše Miss7

via GIPHY

"Lizanje usana postaje navika jer što više osjećaš da su ti usne suhe, više ćeš ih lizati, što će ih samo još više isušiti", upozorava dermatologinja Orit Markowitz.

Također, ispucale usnice može uzrokovati i neuravnotežena prehrana s puno slane ili začinjene hrane, ali i gljivična infekcija, određeni lijekovi te nezaštićeno izlaganje suncu.

Ako su ti usne često ispucane, to može biti i znak nedostatka vitamina B i C, željeza, cinka ili folne kiseline. Zdrava i uravnotežena prehrana puno ti može pomoći kod ovog problema i tako spriječiti nastanak suhih usana u budućnosti.

via GIPHY

Da bi izliječila svoje usnice, prvo što trebaš napraviti je prestati se oblizivati te dirati ih non stop. Ako kidaš kožu s usnica, samo ćeš ih dodatno oštetiti, a mogla bi skinuti i kožu koju nisi namjeravala.

Dermatolozi preporučuju i korištenje hranjive masti ili balzama za usne tijekom dana, pogotovo zimi. Poželjno je da sadržavaju sastojke poput ceramida koji pomaže zacijeliti oštećenu kožu, dimetikona koji hidratizira i zaglađuje te shea maslaca, koji je iznimno hranjiv.

via GIPHY

No, neke bi sastojke u proizvodima za njegu usana trebala izbjegavati. U te sastojke ubrajaju se eukaliptus, citrus, mentol, metvica i cimet. Pretjerani mirisi ili okusi također mogu naštetiti tvojim usnama i izazvati daljnju iritaciju pa takve proizvode izbjegavaj u širokom luku.

Tko vodi najveću bitku s ispucalim usnama i jesmo li ti ovim savjetima barem malo pomogli? 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?