Fancy a. f. 680 pregleda 14. srpnja 2021.

Evo kako se riješiti akni uzrokovanih nošenjem maske

rossgeller/instagram joeytribiannifp/instagram

Iako nas već posljednjih godinu dana maske za lice štite od virusa i bolesti, one s druge strane uzrokuju i jedan problem – akne, popularno zvane maskne

„U medicinskom žargonu, maskne su ono što zovemo acne mehanica. Nošenjem maske se iritira koža, pore se začepe i tako se sebum i bakterije razmnožavaju ispod površine kože. Također, maska zarobljuje nečistoće i ulja u porama i to odvodi do pojave akni ili pogoršanja već postojećeg problema“, za Seventeen objašnjava poznata dermatologinja Michelle Henry.

No, na sreću postoje rješenja kako ublažiti, pa čak i spriječiti maskne.

 | Autor: rossgeller/instagram joeytribiannifp/instagram rossgeller/instagram joeytribiannifp/instagram

1. Odabir materijala od kojeg je maska napravljena

„Odabir maske od prozračnijeg materijala kao što su one načinjene od 100% pamuka će pomoći u sprječavanju nastanka akni. Pamuk je nježan na koži i s obzirom na to da je prozračan, neće stvarati vlažan okoliš koji pogoduje razvoju bakterija“, poručuje dr. Henry. Također, preporučuje pranje maske nakon svakog nošenja, a možeš ju oprati bilo kojim deterdžentom bez mirisa.

2. Preskoči šminku

„U potpunosti izbjegavaj šminku ispod maske. Ulja koja se nalaze u make-upu pridonose začepljenju pora i izbijanju akni. Kombinacija trenja maske uz lice, vlažnog okoliša kojemu pridonosi maska i teške šminke recept su za katastrofu“ govori dr. Henry.

3. Smanji količinu kozmetičkih proizvoda

Kao što i previše šminke teško sjeda na lice, tako je i sa kozmetičkim proizvodima kao što su serumi ili masnije kreme. Dr. Henry savjetuje da se radije odlučiš za lakše i nježnije formule u svojim kremama za lice.

 | Autor: rossgeller/instagram joeytribiannifp/instagram rossgeller/instagram joeytribiannifp/instagram

4. Čisti lice dvaput na dan

Čišćenje lica dvaput na dan je iznimno važno za čistu i sjajnu kožu. Dr. Henry savjetuje da pritom koristiš nježni čistač sa salicilnom kiselinom koja pomaže očistiti pore i samim time pojavu akni smanjuje na minimum.

 

Ljetni JoomBoos magazin je na kioscima - nikad više poklona, nikad bolje priče, nikad zabavniji posteri!

 | Autor:

Tvoja reakcija?