Fancy a. f. 184 pregleda 05. svibnja 2023.

Hijaluronska kiselina je pravi prijatelj našoj koži. Evo zašto

canva

Svi volimo isprobavati nove proizvode za ljepotu ili njegu kože koji se plasiraju na tržište, a pogotovo kad nam obećavaju meku, mladenačku i zdravu kožu. Zadnjih godinu dana hijaluronska kiselina je ona koja privlači pažnju. Iako mnogi kupuju različite hidratantne kreme ili serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu, dosta ljudi ne zna što je ona zapravo te kako može koristiti našoj koži

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je tvar koja se prirodno nalazi u tjelesnom vezivnom tkivu, očima, zglobovima i koži. S vremenom količina hijaluronske kiseline u tijelu opada. Jedan od čimbenika tog opadanja svakako je starenje, ali istraživanja pokazuju da oničešćeni zrak ili pušenje također mogu uzrokovati smanjenje zalihe ove tvari. 

Korištenje proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu može pomoći u nadomještanju iscrpljenih zaliha. Dr. Shari Marchbein, američka dermatologinja, objašnjava kako se hijaluronska kiselina veže na molekule vode i povećava količinu vode u koži. 

 | Autor: Canva Canva

Kako hijaluronska kiselina koristi vašoj koži?

Iako hijaluronska kiselina ima mnogo pozitivnih učinaka, najvažnija prednost joj je ta što je hidratantna. Dehidrirana i suha koža podložnija je bakterijama i infekcijama.

Neka istraživanja pokazuju da je starenje uzrokovano gubitkom vlage, stoga je hijaluronska kiselina ta koja može biti revolucionarna u preokretu tog procesa. Dr. Gasquet kaže kako hijaluronska kiselina može pročistiti kožu i suha područja. Stoga ukoliko u svoju rutinu uvedete korištenje hijaluronske kiseline, bore za vas mogu postati prošlost. Dugotrajna uporaba ove kiseline može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje kože.

Hijaluronska kiselina izvrsna je i za poboljšanje elastičnosti vaše kože, što znači da će vaša koža biti meka i rastezljiva. Uz to, ova je kiselina dobra i za oporavljanje kože od ožiljaka uzrokovanih aknama. 

 | Autor: Canva Canva

Je li korištenje hijaluronske kiseline sigurno?

Mnogi se pitaju je li sigurno koristiti hijaluronsku kiselinu. Evo i odgovora - da, sigurno ju je koristiti, čak i ako ste trudni ili dojite. Reakcije kože na ovu tvar su izuzetno rijetke, no ako primijetite izbijanje nekog osipa, prestanite s korištenjem ovog proizvoda. No vjerojatno je to reakcija na neki drugi sastojak, ne na samu kiselinu. Ukoliko biste htjeli uvesti korištenje hijaluronske kiseline u svoju dnevnu rutinu, a bojite se reakcije, porazgovarajte sa svojim liječnikom i recite mu uzimate li neke lijekove ili vitamine te će vas on savjetovati. 

 | Autor: Canva Canva

Koji proizvodi sadrže hijaluronsku kiselinu?

Hijaluronska kiselina nalazi se u nizu različitih proizvoda. Ona je sastavni dio različitih seruma, krema, sheet maski za lice, sredstava za čišćenje, hidratantnih krema. Također možete odabrati šampon i regenerator koji sadrže hijaluronsku kiselinu.

Osim u različitim proizvodima za njegu kože, hijaluronska kiselina može se uzimati i oralno u obliku tableta. Također postoji i u tekućem obliku koji se može pomiješati s vodom i popiti. Čak i kapi za oči sadrže hijaluronsku kiselinu koja hidratizira oči. Her prenosi kako konzumiranje ove tvari može pomoći i kod artritisa te poboljšava zdravlje kože iznutra prema van. 

Tvoja reakcija?