Fancy a. f. 1660 pregleda 12. listopada 2021.

Ovo su značenja iza pet tradicija na vjenčanjima

canva/youtube

Vjenčanje je jedan od onih događaja koji je prepun tradicija koje potječu još iz drevnih vremena. No, jeste li se ikada zapitali što te tradicije zaista znače im koja je bila njihova prvobitna namjena?

Sezona vjenčanja još uvijek traje i sigurni smo da mnogi ne mogu zamisliti taj događaj bez određenih tradicija kao što su bijela vjenčanica, djeveruše, kumovi i svadbena torta. No jeste li se ikada zapitali koje je podrijetlo svih tih tradicija i zašto ih uopće primjenjujemo na vjenčanjima? Ako jeste, odlično, jer smo mi na Popsugar pronašli značenja i podrijetlo tradicija s kojima se susrećemo na svim svadbama. 

1. Djeveruše

U današnje vrijeme, ulogu djeveruša ima pomno odabrana skupina naših najbližih prijateljica. No, nije uvijek bilo tako. Naime, u starom Rimu i Grčkoj je bilo najnormalnije da mlada i njena obitelj putuju i po nekoliko kilometara u mladoženjino selo pa su djeveruše bile pratnja koja je osiguravala da mlada i njen imetak u svakom trenutku budu osigurani. Također, djeveruše su bile jednako odjevene kao mlada kako bi zavarale potencijalnog neprijatelja (lopovi, zli duhovi i slično).

via GIPHY

2. Bijela vjenčanica

Iako je danas najnormalnije i, zapravo, čak se podrazumijeva da haljina za udaju bude bijela, to nije bilo tako sve do 1840. godine i vjenčanja kraljice Viktorije i princa Alberta. Do vjenčanja kraljice Viktorije, sve mladenke u Zapadnoj Europi, osobito one iz aristokratskih obitelji, nosile su haljine jarkih boja (najviše crvenu) ukrašene zlatnim izvezenim detaljima. No, kraljica je željela biti drugačija i svojom je bijelom haljinom oduševila sve prisutne. Također, bijela je boja tada predstavljala bogatstvo i prestiž. 

via GIPHY

3. Buket

U drevnim civilizacijama, mlade su često nosile girlande od cvijeća i drugog bilja kako bi otjerale zle duhove. Tijekom srednjeg vijeka, funkcija buketa postala je puno drugačija i, možemo reći, pomalo morbidna. Naime, to je bilo razdoblje kuge pa je miris cvijeća iz buketa služio kako bi prikrio neugodne tjelesne mirise koji su tada bili jako česti. 

via GIPHY

4. Veo

Prema povjesničarima, veo je najstariji dio tradicije vjenčanja. Naime, u drevnim civilizacijama se vjerovalo da, kada bi mlada bila umotana u tkaninu od glave do pete, ju to štiti od zlih duhova. Kasnije, veo je u ceremonijama dogovorenih brakova služio kako bi lice mlade što duže ostala misterija.

via GIPHY

5. Svadbena torta

U starom Rimu, umjesto svadbene torte posluživao se obični kruh koji se mrvio nad glavom mlade jer se tada vjerovalo da to donosi plodnost. Torte su postale popularne također nakon vjenčanja kraljice Viktorije gdje je poslužena torta s bijelom glazurom koja je kasnije postala poznata kao 'royal icing'.

via GIPHY

Moramo priznati da smo pomalo iznenađeni ovim skrivenim značenjima. 

 

Ljetni JoomBoos magazin je na kioscima - nikad više poklona, nikad bolje priče, nikad zabavniji posteri!

 | Autor:

POGLEDAJTE VIDEO DANA: 

 

 

 

 

Tvoja reakcija?