Fancy a. f. 7138 pregleda 21. siječnja 2022.

U ovih 8 mitova o seksu moramo prestati vjerovati

Canva/Opinionstage

U mitove i zablude o seksu ne vjeruju, kako bi mnogi pomislili, samo mlade osobe, već i oni mnogo stariji. Pa, vrijeme je da neke mitove konačno 'razbijemo'

Mnogi će pomisliti kako u razne mitove i sulude izjave o seksu vjeruju samo oni koji su mladi, neiskusni i još moraju mnogo toga naučiti. No, ne biste vjerovali koliko iskusnih i starijih osoba još uvijek vjeruje u neke vrlo pogrešne informacije o seksu, trudnoći, spolno prenosivim bolestima... A da bismo to promijenili, donosimo vam objašnjenja za osam najčešćih mitova i neistinitih tvrdnji o seksu koje smo pronašli na Health for teens, a u koje moramo pod hitno prestati vjerovati.

1. MIT: "Metoda prekinutog snošaja štiti od trudnoće"

Metoda prekida snošaja netom prije ejakulacije nije sigurna, a tome u prilog govore podaci da 27 od 100 žena koje sa svojim partnerima koriste upravo ovu metodu 'zaštite' od trudnoće, ostane u drugom stanju svake godine. Ono što je još važno naglasiti je da su, prilikom nezaštićenog odnosa, oba partnera izložena ogromnom riziku od spolno prenosivih bolesti. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

2. MIT: "Analni seks ne računa se kao seks"

Zasigurno ste se upoznali s barem jednom pričom mladih djevojaka koje prakticiraju analni seks jer se 'čuvaju za brak' , jer ne priznaju analni seks kao jednu od vrsta seksa, no, zapravo, postoje vaginalni, oralni i analni seks. Upravo zbog toga nema smisla misliti da u seksu bilo koje vrste postoji nešto loše. Dapače, seks je super stvar sve dok je on sporazuman i siguran. 

3. MIT: "Vagina će se raširiti od previše seksa"

Vagina je poput elastične gumice koja se širi tijekom seksa, a onda vraća u početni oblik i veličinu. Ipak, neke se promjene događaju i to nakon prvog seksa pri čemu se tanki sloj kože u vaginalnom otvoru, koji nazivamo himen, lomi ili sužava prvi prvoj penetraciji što može dovesti do blagog krvarenja. To je trenutak pri kojem vaginalni otvor trajno povećava svoju veličinu. Vaginalni zid može se proširiti pri seksu, ali se vagina nakon seksa uvijek vraća u svoje prvobitno stanje. Tako da, definitivno je poprilično nemoguće seksom trajno raširiti vaginu, kažu stručnjaci.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

4. MIT: "Žena ne može zatrudnjeti ako je ona 'gore' za vrijeme vaginalnog seksa"

U filmu 'Zalomilo se' imamo prilike čuti jednu izjavu kako žena ne može ostati trudna ako je 'gore' za vrijeme seksa jer je to jednostavno - gravitacija. No, kako to nije istina, glavna glumica u filmu je itekako ostala trudna. Mislimo da to dovoljno govori o tome koliko je bila suluda ova izjava na početku jer spermiji plivaju neovisno o tome stojite li ili izvodite akrobacije. Također, spermatozoidi u ženinom tijelu mogu preživjeti čak pet dana i uspješno izvršiti oplodnju. 

5. MIT: "Ne možete se zaraziti spolno prenosivim bolestima putem oralnog seksa"

Spolno prenosive bolesti mogu se prenijeti i putem oralnog seksa, ne samo analnog ili vaginalnog. Tijekom oralnog seksa možete dobiti i proširiti (kao nositelj bolesti) klamidiju, gonoreju, trihomonijazu, HPV, herpes, sifilis i HIV. Da biste spriječili infekciju, redovito koristite prezervativ te se redovito testirajte na spolno prenosive bolesti, osobito ako češće mijenjate partnere.

6. MIT: "Partner ne može uživati u seksu ako nosi kondom"

Ovom mitu posebno su podložne mlade djevojke kojima partner može pokušati manipulirati i učiniti sve kako ne bi morao stavljati kondom. Nagovaranje partnerice na seks bez kondoma, pod izlikom da ne mogu postići orgazam i da gotovo ništa ne osjećaju s kondomom, jako je neodgovorno i u opasnost dovodi zdravlje oba sudionika spolnog odnosa. Ako vi i vaš partner želite uživati u seksu bez kondoma, tada se oboje trebate testirati na spolne bolesti i koristiti neku drugu vrstu zaštite od neželjene trudnoće poput kontracepcijskih pilula, spirale i drugih. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

7. MIT: "Ne možete zatrudnjeti ako se seksate u vodi"

Baš kao što je slučaj sa izjavom o 'ženi koja je gore', niti izjava o seksu u vodi apsolutno nije točna jer, nakon što se spermiji smjeste u rodnicu, oni se počinju probijati prema ulazu u maternicu bez obzira na to gdje se nalazili. U vodi ili izvan nje, sasvim je svejedno.

8. MIT: "Zbog masturbacije ne možete postići orgazam"

Masturbacija čini orgazme tijekom seksa boljima, a ne gorima: masturbacija vas dovodi u kontakt s vašim tijelom od kojeg možete učiti što vas uzbuđuje, pri čemu je onda jednostavnije uživati u spolnom odnosu s partnerom.

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?