Fancy a. f. 11004 pregleda 10. prosinca 2021.

Uz ovaj recept, šubarice će vam uspjeti baš svaki put

biljina.kuhinja.tv/instagram

Ruske kape ili popularnije zvane - šubare ili šubarice, tradicionalni su kolač bez kojeg rijetki mogu zamisliti zimske praznike i svoj blagdanski stol. Upravo zato vam u nastavku donosimo recept za šubarice koje će vam uspjeti baš svaki put

Jedan od onih tradicionalnih kolača bez kojega nikako ne možemo zamisliti Božić, zasigurno su ruske kape ili, popularnije - šubarice. A ako ste ipak nekako uspjeli zaboraviti na njih, mi smo tu da vas podsjetimo i odmah vam damo recept koji smo pronašli na Miss Gastro jer ne možemo dozvoliti da nečiji blagdani prođu bez ovih mekanih, sočnih i u svakom pogledu savršenih kolačića.

Sastojci:

ZA BISKVIT:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo

ZA KREMU:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanilije
  • 120 g kokosovog brašna

ZA UKRAŠAVANJE:

  • 100 g čokolade 
  • žlica ulja
  • kokos brašno

Priprema: 

via GIPHY

BISKVIT:

Odvoji žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodaj šećer i muti dok dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. U smjesu postepeno dodaj ulje i vodu te ponovno zamuti kako bi se sve sjedinilo. U drugoj posudi pomiješaj brašno, kakao i prašak za pecivo te tu mješavinu polako dodaj u smjesu od žumanjaka i miješaj dok se sve ne sjedini.

U trećoj posudi umuti bjelanjke dok ne dobiješ čvrsti 'snijeg' te ga potom umiješaj u smjesu od žutanjaka i brašna (pripazi na to da ne smjesu ne miješaš previše kako ne bi izbila sav zrak iz nje). Smjesu za biskvit odvoji na dva jednaka dijela te svaki od njih stavi peći na 200 stupnjeva 10 do 15 minuta tj. dok čačkalica zabodena u biskvit ne bude suha. 

Kada su biskviti gotovi, izvadi ih iz pećnice i još dok su još vrući pomoću kalupa ili čaše iz njih izreži krugove. 

via GIPHY

KREMA:

U jednoj posudi dobro pomiješaj brašno, šećer i vanilin šećer. Odvoji dio hladnog mlijeka i polagano ga ulijevaj u smjesu brašna i šećera te istodobno miješaj mikserom dok ne nastane glatka smjesa. Ostatak mlijeka stavi kuhati i kada bude vruće (pazi da ne prokuha) u njega dodaj prethodno napravljenu smjesu i kuhaj deset minuta uz neprestano miješanje. 

Dobivenu kremu makni s vatre i ostavi na sobnoj temperaturi da se ohladi. Obavezno ju prekrij folijom kako se gornji sloj ne bi stvrdnuo. U drugu posudu dodaj omekšali maslac i polagano, uz neprestano miksanje, ulijevaj dio po dio kreme. Dobivena smjesa mora biti veoma glatka, a pred kraj miksanja dodaj nekoliko kapi ekstrakta vanilije. 

via GIPHY

UKRAŠAVANJE:

U lonac stavi vodu i na nju posudu koja podržava toplinu. Pričekaj da voda zakipi, a zatim malo smanji vatru. U posudu koja se nalazi iznad vode dodaj čokoladu za kuhanje i žlicu ulja i pričekaj da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, ostavi ju sa strane na dvije do tri minute kako bi se malo ohladila. 

Za to vrijeme na polovicu krugova od biskvita razmaži prethodno pripremljenu kremu i poklopi preostalim krugovima. S ostatcima kreme svaki kolačić tanko premaži izvana i uvaljaj u kokos. Potom uzmi žličicu, zagrabi malo čokolade i razmaži ju na vrh svakog kolačića. 

I to je to! Uživaj!

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?