Fancy a. f. 573 pregleda 26. travnja 2019.

Uzrokuje li junk food moje akne? Točno ili netočno?

shutterstock

Nije da se ikada nadaš onoj maloj bolnoj crvenoj izraslini nasred face, ali nekako uvijek ispada da se konkretna bubuljica javi i pozdravi te u ogledalu s „Hej frendice!“ baš kada se spremaš za neki bitan događaj ili date

A znaš li da čokolada nije tvoj najveći neprijatelj kada je riječ baš o tom lošem tenu i dosadnim bubuljicama? Kako prehrana utječe na tvoju kožu i zašto se ne moraš odreći najdražeg deserta pročitaj u nastavku.

Kako prehrana utječe na akne

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

Mnogi vanjski čimbenici mogu utjecati na simptom akni uključujući zagađenje, temperaturu i da, lošu prehranu. No povremeno uživanje u omiljenoj čokoladi nije krivo za tvoje bubuljice. Usprkos onome što te je učila baka, ne postoji dokazana veza između nezdrave hrane i izbijanja akni. Nutritivni nedostaci mogu ozbiljno utjecati na tvoju kožu uzrokujući štošta, od vitiliga do dermatitisa, no ne postoji dokaz da je konzumacija određenih skupina namirnica posebno odgovorna za nastanak akni. Međutim, nepridržavanje režima pravilne prehrane s puno voća i povrća sigurno ima posljedice na tvoju kožu – stoga je ključno imati 5 porcija voća i povrća dnevno.

Savjeti oko načina života za kontrolu akni

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

Ako je tvoja koža masna i mješovita, vrlo je važno da ne postane i isušena – zašto je korak broj 1 hidratacija. Hidratizirana koža je koža u ravnoteži te bi unos vode trebao biti prioritet za poboljšanje sveukupnog zdravlja kože. Kako je već objašnjeno, ne postoji dokazana veza između masne hrane ili čokolade i negativnih učinaka na akne, no ujednačena prehrana jedan je od najboljih temelja koji možeš koži pružiti za njeno dugoročno zdravlje.

Kad govorimo o liječenju, studije preporučuju da se koža tretirana retinoidima ne izlaže direktnom suncu nakon nanošenja i zato je najbolje tretmane protiv akni koje propisuje liječnik provoditi kao noćnu rutinu. I na kraju, važno je učinkovito kontrolirati stresne situacije ako imaš posebno izražene akne. One mogu značajno utjecati na tvoje samopouzdanje, a dodatni pritisak može pogoršati simtpome - nije uvijek lako, ali jedino će poduzimanje koraka da se riješi stres koji uzrokuje akne pomoći tvojoj koži na duže staze.

Važno je što unosiš i kroz kožu

Vjerojatno ti svaki dan bar jednom mama kaže da pospremiš svoju sobu, a iako ti se ne da, priznaj da je lijepo kad sjedneš, učiš, dopisuješ se u urednoj i čistoj sobi. Slično vrijedi i za kožu, ako je svaki dan čistiš i držiš urednom, puno će ti ljepše pristajati make-up i nećeš muku mučiti s onim „dosadnim frendicama“ s početka priče.

Savršeno rješenje za pravilnu njegu kože i zdravija verzija pudera s kojim će ti koža izgledati čisto i svježe je Vichy Dermablend 3D korektivni puder za prekrivanje i ujednačavanje tena. 

I Ema je oduševljena njime

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve