Prvi 1973 pregleda 17. ožujka 2018.

10 Najčudnijih činjenica o danu Svetog Patrika

https://www.instagram.com/wiolawojs/

Zeleni vilenjak, odnosno poznati kućni duh koji je maskota dana Svetog Patrika zapravo nije zelen! Po starim pričama, bili su obučeni u crveno, sa zlatnim šavovima, špičastim kapicama i dugačkom bijelom bradom.

1. Vilenjaci nisu bili prijateljski raspoloženi

Vilenjaci su prvi put spomenuli u 18. stoljeću i to u pjesmi u kojoj su htjeli kralja Fergusa od Ulstera odvući u more i utopiti ga dok je spavao. Zaustavili su se tek kada se on probudio i pokušali su ga zeznuti kada god bi stigli.

2. Zapravo uopće nisu iz Irske

Da, istina je. U najstarijim pričama govori se da su živjeli u podvodnom kraljevstvu u sred Atlantskog oceana. Vilenjaci se spominju i u Portlandu u američkoj državi Oregonu.

3. Svi vilenjaci su bili muškarci

Irski folklor tvrdi da uopće nije bilo ženskih vilenjaka. U starim pričama spominju se jedino muški.

 

So I finally visited The Irish House during their St Patrick’s Week and I must really enjoyed it to the fullest. Me and my friend took the Man vs Burger 🍔 challenge of finishing a super duper heavy n huge burger in 30 mins. I could manage to finish 3/4th of the Burger but at last I eventually gave up. Man 0 Burger 1 The next thing was, The Green Beer. I’m not a huge fan of Beer so I found it to be average. The Desert we ordered was also good. Irish Sundae. The staff was super friendly throughout and encouraging we throughout our challenge. Would like to thank The Manager of The Irish House Pali Naka Bandra and those who served us Baptist and rest of them. A must visit place folks since It’s St Patrick’s Week is going on till 18th March 2018 Do enjoy guys 👍🏻 And take the Man vs Burger 🍔 challenge 😊👍🏻 #india #mumbai #mumbaifoodie #mumbaifoodblogger #foodphotography #foodporn #food #foodie #manvsburger #challenge #irish #beingirish #stpatricksday #incredibleindia #instadaily #instagood #insta #instagram #instagay #instapic #instafood #foodgasm #shotoniphone7 #shotoniphone #beer #greenbeer

A post shared by DrPrerna (@mumbaitachycardia) on

4. Puno su manji nego što misliš

U starim bajkama govori se da su bili toliko mali da stanu na dlan ruke. Oni zapravo nisu bili patuljci, nego ekstra mali vilenjaci. 

 

Think I look good with a fringe? 🍀🍺 #luckoftheirish #stpatricksday

A post shared by Frankie the Labradoodle 💕 (@frankiethelabradoodle) on

5. Zapravo ne popravljaju cipele

Vilenjake se veže s popravljanjem cipela i vrčem zlata na kraju duge, ali jedino čemu bi te mogli naučiti je disanje pod vodom. Priče govore da su to naučili kralja Fergusa tako što je nosio njihov plašt preko usta. Cipele i vrč zlata pojavili su se u pričama puno kasnije.

6. Sveti Patrik nije bio Irac

Zapravo je bio Britanac koji je Irsku upoznao sa katoličanstvom. Navodno je bio dijete Rimljana koji su živjeli u koloniji u Škotskoj ili Walesu

7. Ma kakva zelena boja?

Boja svetog Patrika je zapravo svijetlo plava, a ne zelena. Zelena boja je prevladala jer se povezivala sa pokretom za Irskom nezavisnošću krajem 18. stoljeća.

8. Najveće fešte i proslave za Dan sv. Patrika su zapravo u SAD-u. Osim u Irskoj, najveće parade su u Bostonu, New Yorku i Chicagu u kojem se tradicionalno boji rijeka koja protječe gradom. Da rijeka zazeleni potrebno je 40 tona zelene boje.

9. Kakve on veze ima sa djetelinom

Navodno djetelina i sveti Patrik su postali nerazdvojni ne zbog toga što se djetelinu smatra sretnim simbolom nego zato jer je on pomoću nje Irce učio o presvetom trojstvu.

10. Bez zmija

Prema legendi upravo se sveti Patrik riješio svih zmija u Irskoj. No znanstvenici tvrde da je tome ipak pripomoglo vrijeme. Još od ledenog doba, Irska je navodno bila prehladna za bilo kakve reptile pa tako i za zmije.

Ssssavršeno: Započni dan s kavom u zmijskom gnijezdu

Ekipa došao je i taj dan, pomozite izabrati novi logo serije Isti san!   

 


 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sara_koja_hara

    Sara_koja_hara

    Ludi vilenjaci, ali ovo za Irsku nisam znala 🤔