Prvi 1278 pregleda 24. travnja 2019.

10 znakova da patiš od kronične migrene

unsplash/ilustracija

Imaš li osjećaj da mnogo češće od svojih vršnjaka patiš od jakih glavobolja koje te sputavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti?

Kako otkriva YourTango, čini se kako će ti ovih deset simptoma biti jasni znakovi kako tvoj problem nije tek bezopasna glavobolja već imaš problem s kroničnom migrenom.

1. Zvuk struje u glavi

Možda ćeš povremeno osjetiti šokove u glavi, odnosno osjećaj boli kao da se električna struja probija kroz tvoj mozak. Ta “električna bol” počinje u donjem dijelu lubanje i može se proširiti preko vlasišta.

2. Gubitak osjećaja

Ponekad, tijekom napada migrene, moguć je gubitak osjećaja u dijelu lica ili udova. Ovaj simptom poput koji podsjeća na simptome prilikom moždanog udara može biti nevjerojatno zastrašujuć, pogotovo ako ga nisi već imao/la prilike iskusiti. Utrnulost može trajati nekoliko sati i može biti popraćena problemima govora, slabošću mišića ili zbunjenošću.

3. Lupanje u glavi

Pulsiranje je jedan od najčešćih simptoma migrene. Pulsirajući osjećaji imaju tendenciju da se osjećaju samo na jednoj strani glave i u najgorem slučaju mogu trajati danima. Pulsiranje može biti toliko ekstremno da može utjecati na ljudsku ravnotežu i koordinaciju.

via GIPHY

4. Osjetljivost na svjetlo

Pojam poznat kao fotofobija, ovo je još jedan čest simptom migrene. Svijetla često postaju opterećujuća kada migrena prvi put udari, pa većina ljudi ima potrebu za pronalaženjem tamnog prostora za opuštanje. Nošenje maske za oči i isključivanje svjetala i elektroničkih uređaja odlični su načini za sprečavanje neugode koju osjećate kada gledate u svjetlo.

5. Zamućen vid

Promjene vida, uključujući zamagljen vid i privremeni gubitak vida, mogu se pojaviti tijekom napada migrene. Moguće je vidjeti bljeskove svjetla, slijepe pjege i druge plutajuće objekte u vidnom polju.

6. Bol na dodir (alodinija)

Nježni dodiri koji obično ne povređuju mogu biti bolni tijekom napada migrene. Četkanje kose, smijeh i tuširanje mogu izazvati intenzivnu bol u cijelom tijelu.

via GIPHY

7. Ukočena čeljust

Možda ćeš imati osjećaj kao da ne možeš micati vrat ni čeljust. Važna napomena: Ukočen vrat može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, pa se obrati svom liječniku kako ne bi došlo do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

8. Nesvjestica

Migrene uzrokuju vrtoglavicu i nesvjesticu. Vestibularne migrene (tj. Migrene koje uzrokuju vrtoglavicu) mogu biti opasne ako se ne liječe pažljivo. Osjetiš li slabost tijekom migrenske glavobolje, polako mijenjaj položaje i pij puno tekućine.

9. Zujanje u ušima

Migrene su povezane s tinitusom i drugim smetnjama sluha. Zvonjava u ušima tijekom migrene je visoka, ponekad može nadglasati sve ostale zvukove u okolini.

via GIPHY

10. Mučnina

Problemi sa želucem kao što su mučnina i povraćanje također su uobičajeni simptomi. Budući da su migrene dezorijentirajuće, možeš osjetiti nelagodu u želucu.

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

 | Autor:

POGLEDAJ NOVI JOOMBOOS VIDEO: 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Ajoooj :(