Prvi 3233 pregleda 08. lipnja 2018.

15 zabavnih činjenica o nogometu

Svjetsko prvenstvo je pred vratima i u zraku se već lagano osjeća nogometno ludilo. Kako je u posljednje vrijeme sve oko nas u znaku nogometa, odlučili smo pronaći nekoliko zanimljivih činjenica o ovom sportu.

1. Najdulje ime nogometnog kluba na svijetu je Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda. Klub igra u nizozemskoj prvoj ligi, a poznatiji je pod imenom NAC Breda.

via GIPHY

2. Bivši brazilski reprezentativac Ronaldinho je kao 13-godišnjak zabio 23 gola za omladinsku momčad. Bili su to svi golovi na utakmici, koja je završila 23-0.

via GIPHY

3. Riječ ‘soccer’, koju za nogomet koriste Amerikanci, je zapravo izmišljena u Engleskoj u 19. stoljeću.

via GIPHY

4. Poznati pisac Arthur Conan Doyle bio je nogometni vratar i igrao za engleski Portsmouth.

via GIPHY

5. Najbrži poznati crveni karton dodijeljen je nakon dvije sekunde utakmice nakon što je Lee Todd sučev zvižduk komentirao riječima: ‘je*ote, ovo je bilo glasno’.

via GIPHY

6. Irski klub Drogheda United ima logotip napravljen u zahvalu Otomanskom carstvu, sa zvijezdom i polumjesecom. Razlog leži u povijesti – Turci su tijekom velike gladi u zemlji tajno unijeli hranu u Droghedu.

 | Autor: 7. Na Božić 1914., u jeku Prvog svjetskog rata, njemački i engleski vojnici su sklopili primirje i odigrali nogometnu utakmicu.

via GIPHY

8. Jedna momčad na Madagaskaru je 2002. postigla 149 autogolova u jednoj utakmici u znak prosvjeda na kontroverznu sučevu odluku utakmicu prije koja im je odnijela naslov prvaka.

via GIPHY

9. Riječ ‘football’ (noga-lopta) nije nastala jer se lopta udara nogom nego zato što su seljaci igru igrali na nogama, a ne kao plemstvo svoje sportove, na konjima.

via GIPHY

10. Prva nogometna utakmica prenošena na televiziji bila je ona između prve i rezervne momčadi Arsenala 1937. godine.

via GIPHY

11. Finac Jari Litmanen igrao je za reprezentaciju u četiri različita desetljeća – debitirao je 1989., a karijeru završio 2010.

via GIPHY

12. Najveći nogometni stadion na svijetu nalazi se u Sjevernoj Koreji i ima kapacitet od 150.000 gledatelja.

via GIPHY

13. U trenutku pisanja ovog članka najgore nogometne reprezentacije na svijetu su Tonga, Somalija, Gibraltar, Eritreja, Bahami i Anguilla, koji dijele posljednje mjesto na Fifinoj ljestvici.

via GIPHY

14. Niželigaški švedski igrač Kenneth Kristensen je 2002. prodan iz Vindbjarta u Floey u zamjenu za svoju težinu u škampima.

via GIPHY

15. Rumunjski reprezentativac Adrian Mutu suspendiran je iz reprezentacije nakon što je 2013. objavio montažu izbornika Victora.

via GIPHY

POSLUŠAJ NAJBOLJI NAVIJAČKI HIT!

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve