Prvi 3846 pregleda 15. srpnja 2018.

25 fora činjenica o Francuskoj!

Pixabay

Kada spomenemo Francusku, ovih dana nam prvo pada na pamet nogomet, s obzirom da je upravo ta zemlja naš suparnik u finalu Svjetskoj nogometnog prvenstva. No, Francuska je velika zemlja bogate povijesti, i ove stvari sigurno još niste znali!

1. Francuski zakon od 1996. propisuje da barem 40 posto glazbe na radiju mora biti francuska, a pola od sve te glazbe mora biti starije od šest mjeseci.

via GIPHY

2. Također, francuski zakon dozvoljava ženidbu s mrtvim osobama.

3. Victor Hugo jedan je od klasika francuske književnosti, a barem jedna ulica s njegovim imenom postoji u baš svakom gradu u Francuskoj!

4. Francuski jezik govori se i izvan granica francuskog teritorija. Francuski se govori kao jedan od službenih jezika u Švicarskoj, Kanadi, Obali Bjelokosti, Luksemburgu, Monaku i Nigeru.

via GIPHY

5. Francuzi su veliki ljubitelji fine hrane - svakoga dana u Francuskoj se obavi barem jedna knjiga za kuhanje!

6. Francuska proizvodi više od 400 vrsta sira. (Za mnoge od njih mi vjerojatno niti ne znamo da postoje!)

via GIPHY

7. Francuzi su među prvima imali internet - 80-ih godina prošlog stoljeća imali su inačicu interneta zvanu Minitel.

8. U periodu od preko 300 godina, francuski je bio službeni jezik i u Engleskoj!

via GIPHY

9. Engleski i francuski jezici su jedini koji se uče u baš svim državama svijeta.

10.  Pariz se još naziva i "Grad svjetlosti" (fr. la Ville Lumière).

via GIPHY

11. Francuzi se, za razliku od nas, ne pozdravljaju samo jednim poljupcem u obraz. Svaka regija propisuje određen broj poljubaca pri pozdravu, a na Korzici se pozdravljaju sa čak pet poljubaca!

12. Pravo ime modne ikone Coco Chanel je Gabrielle Bonheur.

via GIPHY

13. Francuska je turistički najposjećenija zemlja na svijetu!

14. U Francuskoj postoji preko 40 000 dvoraca!

via GIPHY

15. Najveći broj Nobelovih nagrada za književnosti odnijeli su upravo francuski autori.

16. Najstariji most u Francuskoj nosi paradoksalno ime Pont Neuf - Novi Most!

17. Giljotina je nastala upravo u Francuskoj, a ime je dobila po svom izumitelju Joseph-Ignace Guillotinu.

via GIPHY

18. Poznati francuski doručak, kroasan, zapravo je izmišljen u Austriji.

19. Bijele vjenčanice su francuska tradicija začeta davne 1499.

via GIPHY

20. U cijelom Parizu postoji samo jedan znam "Stop".

21. U Francuskoj, postoji malo selo imena "Pussy", kao i grad "Condom".

via GIPHY

22. 96 posto škola u Francuskoj posjeduje automat za prodaju kondoma.

via GIPHY

23. Više ljudi priča francuski u Africi nego u Francuskoj.

24. Gotovo petina Francuza živi u glavnom gradu, Parizu.

25. Protuzakonito je fotografirati policijske službenike i policijska vozila! Oprezno s fotićima!

via GIPHY

 | Autor:

"Stigao nam je novi broj JoomBoos VideoStar magazina. Ljetno izdanje magazina donosi ti mnoštvo zanimljivih tema i intervjua s našim YouTuberima te super poklone - originalne tetovaže kakve imaju naši YouTuberi.

A ako i ti želiš imati originalnu majicu iz spota navijačke himne, kupi ih na  ŽUTI KLIK. Cijena majice je 120 kuna."

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • onajkojinijemoj

    Cool
  • kbc74dnr1992

    96 posto škola u Francuskoj posjeduje automat za kondome 👌🏻
RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°