Tko bi rekao da će banana kruh i focaccia ikada dijeliti isti kalup? Ovaj recept, s hrskavim rubovima i sočnom, mirisnom unutrašnjosti, nešto je između kruha i deserta. I vjerujte nam, bit ćete oduševljeni!
SASTOJCI
- brašno 2 šalica
- integralno brašno 1 šalica
- instant kvasac 1 žličica
- sol 0,75 žličica
- voda 0,75 šalica
- banana 2 kom
- maslinovo ulje 2 žlica
- svijetli smeđi šećer 0,33 šalica
- maslac 3 žlica
- cimet 1 žličica
- orasi 0,25 šalica
- pahuljice morske soli 0,50 žličica
POSTUPAK
- U zdjeli miksera s nastavkom za tijesto pomiješaj brašno, integralno brašno, kvasac i sol. Dodaj vodu i ½ šalice zgnječenih zrelih banana. Miksaj na niskoj brzini dok se ne formira grubo tijesto, oko 1 minutu. Pokrij i pusti 10 minuta. Zatim mijesi na srednjoj brzini 6–7 minuta, dok tijesto ne postane mekano i ljepljivo. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja i umijesi. Pokrij i ostavi još 15 minuta, piše miss7.
- U maloj zdjeli pomiješaj smeđi šećer, maslac sobne temperature, cimet, sjeckane orahe i preostalih pola šalice zgnječenih banana.
- Tijesto prebaci na radnu površinu i oblikuj u kvadrat od 23 cm. Na sredinu stavi polovicu smjese s bananom. Presavij svaki kut preko nadjeva i lagano pritisni da se zatvori. Okreni tijesto spojem prema dolje, vrati u zdjelu, pokrij i stavi u hladnjak da se diže 8–24 sata. Ostatak nadjeva spremi u hladnjak.
- Sat vremena prije pečenja naulji tavu od lijevanog željeza (25 cm) s preostalom 1 žlicom maslinova ulja. Tijesto prebaci u posudu za pečenje i prstima ga rastegni da ispuni cijelu površinu, pritom ispuhujući mjehuriće zraka. Pusti da stoji 1 sat dok ne postane pufasto i mjehurićasto. U međuvremenu zagrij pećnicu na 230 °C. Na površini napravi udubljenja prstima, zatim stavi ostatak nadjeva i 4 polovice oraha.
- Peci 18–20 minuta, dok focaccia ne postane zlatna i hrskava s obje strane. Pospi pahuljicama morske soli. Ohladi 5 minuta u posudi za pečenje, zatim prebaci na rešetku i pusti da odmori barem 15 minuta prije rezanja. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.